Italia. Badantă româncă, refuză să părăsească locuința bătrânei pe care o îngrijea chiar dacă a fost concediată

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Român fără adăpost, înjunghiat la gară în Florența, Italia. Arma este de negăsit / Foto ILUSTRATIV
Român fără adăpost, înjunghiat la gară în Florența, Italia. Arma este de negăsit / Foto ILUSTRATIV

Există un alt caz al unei badante care, în ciuda faptului că a fost concediată, nu vrea să părăsească locuința persoanei pe care o asista.

Situația este foarte delicată. Familia bătrânei s-a adresat și ea carabinierilor în speranța de a găsi o soluție, dar fără o dispoziție semnată de autoritatea judiciară, în care să se dispună o mutare forțată, chiar dacă contractul de muncă a fost reziliat, nu se poate face nimic.

Există un alt caz al unei îngrijitoare care, în ciuda faptului că a fost concediată, nu vrea să părăsească locuința persoanei pe care o îngrijea. Situația este foarte delicată. Familia bătrânei s-a adresat, de asemenea, carabinierilor în speranța de a găsi o soluție, dar fără un ordin semnat de autoritatea judiciară care să dispună evacuarea forțată, chiar dacă contractul de muncă a fost reziliat, poliția nu poate face nimic.

În luna februarie a anului trecut, o badantă care avea în grijă o persoană cu handicap 100% a fost reclamată pentru că nu voia să părăsească apartamentul bătrânei. Acesta a susținut că beneficiarul, rămas singur pe lume și suferind de handicapuri grave, voia să-i dea apartamentul în care locuiește și pe care l-a moștenit de la părinți.

Intervenția poliției de stat și a serviciilor sociale nu a avut niciun efect. Motivul? Ordinul de îndepărtare forțată de la judecător lipsea.

 

Badanta româncă urmează să fie judecată


Cazul îngrijitoarei baricadate în casa bătrânei pe care o asista în provincia Pordenone urmează să fie evaluat de procuratură. Prin intermediul carabinierilor, de fapt, a fost depusă o sesizare de infracțiune: violența privată este ipoteza. Femeia, care provine din Europa de Est, fusese angajată cu contract de înlocuire.

Trebuia să aibă grijă, timp de o lună, de o femeie în vârstă de 94 de ani, care nu se putea descurca singură și avea probleme de sănătate foarte grave. Ea a fost îngrijită de o persoană care a trebuit să lipsească o perioadă. Din vorbă în vorbă, familia bătrânei a găsit un înlocuitor, dar după câteva zile, rudele și-au dat seama că femeia nu primea îngrijirea necesară.

 

Badanta nu vrea să părăsească apartamentul, deși a fost concediată



Pentru a o proteja pe bătrâna de peste 90 de ani, rudele au reziliat contractul pe perioadă determinată după aproximativ o săptămână și i-au plătit îngrijitoarei ceea ce i se cuvenea pentru munca depusă. Totul s-a rezolvat? Nu, pentru că îngrijitoarea, deși scutită de responsabilitatea bătrânei, nu vrea să plece.

Ea a fost de neclintit în ciuda intervenției serviciilor sociale și a carabinierilor. Situația este foarte tensionată. Familia bătrânei este exasperată, găsindu-și casa ocupată de un străin care, atunci când i se cere să părăsească locuința, reacționează cu violență verbală.

Cel mai probabil, femeia nu are unde să se ducă până când va găsi o altă persoană în vârstă de care să aibă grijă. Se baza pe faptul că avea un loc de muncă garantat până la jumătatea lunii iunie, dar nu a fost așa.

 

Un avocat cunoscător al problemelor de acest gen a preluat cazul

 

Cu excepția cazului în care există o măsură urgentă din partea unui judecător, este puțin probabil ca situația să fie rezolvată. Avocatul Sergio Gerin, care în februarie anul trecut s-a confruntat cu cazul unui îngrijitor african care nu a vrut să părăsească apartamentul persoanei cu dizabilități pe care o îngrijea, deși fusese concediat, este specializat pe astfel de probleme.

Spre deosebire de cazul îngrijitorului român, persoana cu dizabilități era deja urmărită de un judecător tutelar care urmărea pas cu pas pașii administratorului de sprijin. Avocatul Gerin îi ceruse judecătoarei Lucia Dall'Armellina să emită o măsură de constrângere prin care să îi ordone asistentei familiale să părăsească imediat clădirea în care lucra și pe care a continuat să o ocupe în calitate de prietenă chiar și după ce a fost concediată.

A fost nevoie de aproximativ o lună pentru a rezolva problema. "La sfârșitul lunii martie", confirmă Gerin, "după un apel urgent, am obținut un ordin de eliberare din partea judecătorului Francesco Tonon. Bărbatul fusese protejat de un avocat, dar după ce judecătorul i-a comunicat ordinul prin intermediul unui executor judecătoresc, acesta a părăsit Pordenone în câteva zile".

A fost deschisă o anchetă în acest caz, încredințată Poliției de Stat, care va evalua dacă există motive pentru a o acuza pe îngrijitoare de infracțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel