Italia, Spania și Austria sunt primele trei țări unde româncele au plecat la muncă. Care sunt destinațiile principale în cazul bărbaților

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Peste jumătate de milion de copii din România au avut cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. 

Conform studiului, citat de Observator, din cei aproape 1 milion de copiii care au avut vreodată un părinte plecat la muncă în străinătate, 61,5% au sau au avut doar tatăl plecat, 20,4% doar mama plecată iar 18,1% au avut plecați ambii părinți.

Tot, potrivit studiului, in ultimul an, din totalul copiiilor din România, aproape 14 la sută au sau au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, adică puțin peste jumătate de milion de copii.

Italia, Spania și Austria sunt primele trei țări unde femeile au plecat la muncă, in ultimul an, iar în cazul bărbaților, acestea sunt Germania, Italia și Marea Britanie.

 

Generaţia cu părinţi virtuali

 

Părinții comunica cel mai mult cu copii prin platformele video, 77%. Daca până la vârsta adolescenței, cei mai multi comunica aproape zilnic, după vârsta de 14 ani comunicarea scade la aproape o dată pe săptămână.

Deasemenea, conform studiului, copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate merg mai rar la medic și au o probabilitate mai mare de a consuma alcool, de a fuma ori genera conflicte.

 

Copiii români care au părinții la muncă în străinătate, mărturii dureroase: „Nu m-am dezlipit de el niciodată”

 

„Prima oară când l-am văzut pe tata că a plecat, mi-a fost din prima dor și a doua oară, când l-am văzut, direct în brațe și numai lângă el am stat. Nu m-am dezlipit de el niciodată”, spune Ionuț. Ionut înțelege ca un adult de ce tatăl său, de profesie electrician, a ales să muncească în Irlanda. Băiețelul stă cu mama și fratele mai mare, dar îi ajută și bunicile. „Mă simt mai așa, mai un pic cu dorul după el. Mai mult la calculator, uite, la camera aia se vede. Cam așa, după două zile, când este el după treabă”.

Numai în localitatea Curcani, din 640 de copii care merg la scoală, 100 au măcar un părinte la muncă, în străinătate. În 50% dintre cazuri sunt ambii plecați.

„Sunt mai închiși, sunt mai retrași și nu se implică atât de mult în activități, au o reticență, și cred ei că sunt mai în siguranță dacă sunt calmi și liniștiți. Norocul nostru este că avem un consilier, care încearcă să facă tot posibilul să îi ajute pe elevi să treacă mai ușor de aceste situații”, spune Viforel Dorobanțu, director.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel