Israel: Netanyahu revine la putere cu un guvern de extremă dreapta

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

După 4 ani în opoziție, Netanyahu a recăpătat, joi, puterea în Israel, și va conduce cu un guvern descris de analiști drept cel mai de dreapta din istoria țării. Benjamin Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, este cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, 15 ani în funcție, împărțiți în două mandate 1996-1999 și 2009-2021. 63 din cei 120 de membri ai Knessetului au votat astăzi în favoarea guvernului lui Netanyahu, format din partidul său, Likud, împreună cu două partide ultra-ortodoxe și trei partide de extremă dreapta.

Yohanan Plesner, președintele think tank-ului Israel Democracy Institute, a declarat pentru AFP că „este un guvern de vis pentru aliații lui Netanyahu. Și visul unei părți este coșmarul celeilalte, a specificat acesta. Se așteaptă ca acest guvern să ducă țara pe o traiectorie complet nouă”. Oficialii din securitate, la fel ca palestinienii și unele capitale occidentale, și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la conducerea noului guvern, anunță swissinfo.ch citând AFP.

Confruntat cu acuzații de corupție, Netanyahu a fost înlăturat de la putere în 2021 de o coaliție de politicieni de stânga, centriști și partide arabe conduse de Naftali Bennett și Yair Lapid. Analiştii mai cred că Netanyahu a făcut mari concesii extremei drepte în speranţa de a câştiga imunitatea sau anularea procesului său pentru luare de mită, fraudă sau încălcare a încrederii.

Câștigător al alegerilor care au avut loc pe 1 noiembrie, Netanyahu și-a prezentat echipa în Parlamentul israelian, unde coaliția sa deține majoritatea mandatelor. Misiunea guvernului va fi de a „frustra eforturile Iranului de a dobândi un arsenal nuclear”, de a „garanta superioritatea militară a Israelului în regiune” și de a „lărgi cercul păcii” cu țările arabe, a declarat Netanyahu Parlamentului.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel