Irlanda. Cinci copii și un adult traficați pentru recoltarea de organe. Peste 20 de români exploatați prin muncă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Irlanda. Cinci copii și un adult traficați pentru recoltarea de organe. Peste 20 de români exploatați prin muncă / Foto: Unsplash
Irlanda. Cinci copii și un adult traficați pentru recoltarea de organe. Peste 20 de români exploatați prin muncă / Foto: Unsplash

Potrivit statisticilor oficiale ale Departamentului de Justiție, în statul irlandez au fost înregistrate 42 de cazuri de trafic de persoane, documentate în cadrul Mecanismului național de sesizare pentru anul 2022.

Aceste date se regăsesc în anexa la raportul "Traficul de ființe umane în Irlanda", publicat miercuri, 13 septembrie, de Comisia irlandeză pentru drepturile omului și egalitate, în calitatea sa de raportor național pentru punerea în aplicare a Directivei UE privind combaterea traficului de persoane.

27 dintre victime au fost femei și 15 bărbați, 23 dintre femei fiind traficate în scopul exploatării sexuale, față de un bărbat.

Cealaltă categorie principală a fost cea a exploatării prin muncă, urmată de persoanele traficate în acest stat pentru a se implica în activități infracționale, altele decât prostituția, și, în mod îngrijorător, o persoană care a fost adusă în Irlanda pentru a i se extirpa organele.

 

23 de cetățeni români au fost exploatați prin muncă



Acesta pare să fie primul caz detectat în acest stat, iar victima provenea dintr-o țară asiatică. În trecut, exploatarea forței de muncă a fost legată de pescuit și agricultură, în timp ce 23 de cetățeni români au fost considerați ca fiind expuși riscului unei astfel de exploatări de către o companie de reciclare a deșeurilor.

Cinci dintre victimele sesizate în 2022 erau copii, iar două dintre acestea au fost traficate în scopul exploatării sexuale, ambele fete.

Statisticile generale indică faptul că 8% dintre victimele cunoscute ale traficului de persoane, începând cu 2013 erau copii, comparativ cu o medie de 25 % în UE. Acest procent reprezintă 39 de copii.

Cele mai multe dintre victimele traficanților provin din Africa, deși două dintre cazurile detectate se referă la persoane, care au fost traficate din Irlanda.

Două dintre victimele care beneficiază de asistență erau din Irlanda și au fost traficate în scopul exploatării sexuale. Acesta este un aspect al traficului de persoane care a ieșit la iveală abia în ultimii ani, deoarece se credea că singurele victime erau persoane aduse în stat, mai degrabă decât cele traficate în străinătate.

 

Mai mulți voluntari încearcă să salveze femeile care sunt forțate să se prostitueze 

 


O altă secțiune a raportului afirmă că 216 persoane se aflau în grija unor grupuri precum Ruhama, care sunt implicate în furnizarea de asistență pentru victimele traficului de persoane în stat. Sora Eilís Coe a descris anterior modul în care ea și alți voluntari încearcă să salveze femeile nefericite, care sunt forțate să se prostitueze de către bandele de traficanți.

Din acest număr, 79 au fost cazuri noi. Majoritatea victimelor sunt de sex feminin și provin dintr-o gamă largă de țări, inclusiv Brazilia, Nigeria, Albania, Pakistan, Zimbabwe, Egipt, Filipine, Ghana și Vietnam. Următorul tabel ilustrează tipul de zone în care au fost traficate persoane pentru a fi exploatate pentru munca lor.

Tendințele din ultimul deceniu confirmă faptul că două treimi dintre victime sunt femei, doar 11 dintre cele 272 de persoane traficate în scopul exploatării sexuale fiind bărbați. Cele mai multe dintre persoanele traficate pentru a fi utilizate pentru munca lor au fost bărbați, care au reprezentat 70 % din cele 193 de victime cunoscute începând cu 2012.

 

Nu a existat nicio urmărire penală din partea statului irlandez pentru trafic de persoane în 2022

Această lipsă aparentă de acțiune din partea statului pentru a ataca bandele criminale implicate a fost unul dintre motivele pentru care statul irlandez se află pe un loc slab pe plan internațional în ceea ce privește modul în care a abordat această problemă.

Traficul de persoane conform Gript este un simptom al unor probleme mai largi, inclusiv al controlului frontierelor irlandeze, și în timp ce am avea opinii diferite în ceea ce privește posibilele soluții ale IHREC și ale unora dintre grupurile și persoanele implicate în abordarea problemei și, într-adevăr, în cazul Ruhama, în furnizarea de asistență atât de necesară victimelor care reușesc să scape de acest trafic îngrozitor, ar trebui să fim cu toții de aceeași parte în această privință.

Faptul că oamenii, inclusiv copiii, sunt introduși ilegal în/și chiar scoși din Irlanda ca sclavi este un lucru care nu poate fi tolerat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel