Iohannis, la întrevederea cu primul ministru de peste Prut: România sprijină Republica Moldova în procesul de modernizare

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Iohannis, la întrevederea cu primul ministru de peste Prut - România sprijină Republica Moldova în procesul de modernizare
Iohannis, la întrevederea cu primul ministru de peste Prut - România sprijină Republica Moldova în procesul de modernizare

Preşedintele Klaus Iohannis a primit-o, joi, la Palatul Cotroceni, pe Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova. El a reconfirmat angajamentul României de a ajuta Moldova în procesul de implementare a reformelor în mai multe domenii.

„Preşedintele României a evocat discuţiile recente avute cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi a reconfirmat angajamentul ţării noastre de a acorda întreaga susţinere în procesele de transformare, modernizare şi de implementare a reformelor, în domenii precum energie, transporturi, societate informaţională, tranziţie verde, justiţie, educaţie, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat citat de Agerpres.

Șeful statului a remarcat deciziile luate de noul Guvern de la Chişinău, care transmit semnale încurajatoare şi indică voinţa avansării unor reforme menite să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăţi.

 

Cei doi oficiali au discutat și despre viitoarea şedinţă comună de Guvern

 

„Preşedintele a subliniat, printre altele, necesitatea creării condiţiilor necesare pentru atragerea investiţiilor, inclusiv româneşti, şi ameliorarea mediului de afaceri”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

În cadrul discuţiilor a fost discutată viitoarea şedinţă comună de Guvern, care va trebui să se concentreze, cu decizii şi soluţii concrete de cooperare, asupra domeniilor şi proiectelor prioritare comune.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a salutat vizita la Bucureşti a prim-ministrului Natalia Gavriliţa, realizată în „contextul dialogului politic bilateral susţinut şi de substanţă din ultima perioadă, care oferă prilejul unei abordări aplicate şi cuprinzătoare a agendei sectoriale, precum şi stabilirea unor repere solide în vederea avansării proiectelor prioritare comune”.

 

Președintele Iohannis s-a întâlnit și cu ambasadorii acreditați la București: Situația de securitate de la granița cu Ucraina rămâne preocupantă

 

Președintele Klaus Iohannis spune că situația de la granița cu Ucraina rămâne „preocupantă” și că trebuie continuate eforturile „pentru dezescaladarea situației”, dar și pentru „consolidarea apărării colective în cadrul NATO”. Mesajul președintelui a fost adresat într-o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre situația de securitate de la granițele Uniunii Europene. „Abordând situația de la granița Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a condamnat instrumentalizarea de către regimul din Belarus a migrației, situație care afectează mai multe state membre UE. Totodată, Președintele României a reiterat solidaritatea deplină a țării noastre cu statele membre afectate direct și a evidențiat importanța unui răspuns unitar la aceste amenințări”, se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul reuniunii, au fost abordate, în principal, temele care se vor afla pe agenda viitorului Consiliu European din 16 decembrie 2021, precum pandemia de COVID-19, prețurile la energie, situația tensionată de la granița Uniunii Europene. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a prezentat prioritățile şi așteptările României de la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, la data de 15 decembrie 2021.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel