Iohannis, ignorat la Senat. Revizuirea Constituţiei, votul final

StiriDiaspora Team / 26 mar 2018, 18:30 Salveaza PDF Comentarii

Referendumul de revizuire a Constituţiei a fost stabilit pentru în ultima duminică din perioada de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a iniţiativei.

Referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern, a decis Senatul luni, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis.

Senatorii au adoptat Legea pentru modificarea şi completarea art.6 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în forma trimisă la promulgare, cu 82 de voturi 'pentru', 32 'împotrivă' şi 2 de abţineri.

'Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului', prevede textul adoptat.

Proiectul a fost adoptat iniţial în Parlament în luna septembrie, dar actul normativ a fost atacat la Curtea Constituţională de parlamentari PNL şi USR. În cuprinsul sesizării, autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au susţinut că legea conţine norme care sunt de natură să afecteze atribuţia Curţii Constituţionale de a se pronunţa în termen de cinci zile de la adoptare asupra legii de revizuire a Constituţiei.

În acest sens, au arătat că articolul unic pct. 2 din legea criticată stabileşte în sarcina Parlamentului obligaţia de a transmite Curţii Constituţionale legea de revizuire într-un termen de două zile de la adoptare. Autorii sesizării au criticat şi faptul că în lege se atribuie Guvernului competenţa de a stabili, prin hotărâre, data organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei, deşi acesta este un drept exclusiv al Parlamentului.

[citeste si]

Curtea a admis pe 3 octombrie obiecţia de neconstituţionalitate, iar Senatul şi, apoi, Camera Deputaţilor au reformulat textele. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Cererea de reexaminare şi actul normativ vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy