Iohannis: E înţelept să economisim unde se poate. Abordarea europeană de a face economii voluntare la gaz de 15%

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Iohannis: E înţelept să economisim unde se poate. Abordarea europeană de a face economii voluntare la gaz de 15%
Iohannis: E înţelept să economisim unde se poate. Abordarea europeană de a face economii voluntare la gaz de 15%

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că abordarea europeană privind economii voluntare de 15% la gaz este una corectă şi a subliniat că economia trebuie făcută "cu cap" şi "acolo unde se poate".

"Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condiţiile în care gazul livrat de Rusia devine tot mai puţin, gazul pe piaţa internaţională devine tot mai scump. Totuşi, abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă, după părerea mea. Noi trebuie să căutăm surse alternative de gaz, trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar în acelaşi timp este înţelept să economisim acolo unde se poate. Repet, acolo unde se poate.

Economia trebuie făcută cu cap. Nu trebuie să ne imaginăm că dorim ca cineva trebuie să stea pe frig. Nu putem să ne imaginăm că cineva îşi doreşte să nu existe gaz pentru industrie. Toate lucrurile trebuie să funcţioneze", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

 

Iohannis: „Vorbim despre o reducere cu 15% faţă de media ultimilor ani”

 

El a subliniat că, potrivit unei analize realizate de ministerul de resort, o economie la gaz, aşa cum a fost convenită, este posibilă, fezabilă şi sustenabilă.

"Aici nu vorbim de o reducere a consumului cu 15% faţă de ce avem acum, ci o reducere cu 15% faţă de media ultimilor ani şi calculele ne arată că aşa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare întregi ale industriei româneşti", a mai declarat Iohannis.

 

România este conştientă de situaţia extrem de dificilă cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce priveşte gazele



Şeful statului a precizat că România este conştientă de situaţia extrem de dificilă cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce priveşte gazele, arătând că se vor purta discuţii în continuare pentru găsirea de soluţii.

"Astăzi, la Guvern, se vor purta discuţii pe această temă, şi mâine, şi poimâine, şi în continuare până găsim soluţia cea mai bună. Astăzi, în discuţia cu doamna preşedinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebuie să luăm în considerare diferite scenarii şi să avem planuri concrete pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm.

Un lucru este cert: nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluţii aşa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea - pentru variantele bune este simplu, pentru foarte grele este complicat", a conchis Iohannis, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel