Iohannis, discuţie cu premierul belgian: I-am mulţumit pentru decizia de a disloca 300 de militari în România

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, o discuţie cu premierul belgian, Alexander De Croo, pe tema situaţiei din Ucraina, context în care i-a mulţumit pentru decizia Belgiei de a disloca 300 de soldaţi în România.

"Am discutat cu premierul Belgiei, Alexander De Croo, despre coordonarea în continuare a acţiunilor noastre ca parteneri UE şi NATO pentru a răspunde agresiunii militare brutale a Rusiei în Ucraina. I-am mulţumit premierului De Croo pentru decizia ţării sale de a disloca 300 de soldaţi în România", a scris Iohannis, pe Twitter.

Tot luni, şeful statului a avut o discuţie telefonică cu omologul austriac, Alexander Van der Bellen, cu privire la situaţia de securitate îngrijorătoare din Ucraina şi coordonarea europeană pentru ajutorul acordat acestei ţări şi sprijinirea refugiaţilor.

"Tocmai am vorbit la telefon cu preşedintele austriac Van der Bellen despre situaţia extrem de îngrijorătoare a securităţii din Ucraina şi coordonarea europeană privind ajutorul acordat Ucrainei şi sprijinirea refugiaţilor, a scris Iohannis, pe Twitter.

Belgia va disloca 300 de militari în România

 

Și Franţa a decis trimiterea a 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, anunţă Statul Major al armatei franceze.

"Războiul a revenit în Europa pentru prima dată după anul 1945; pentru prima dată după 1945, un stat atacă un alt stat. (...) Forţa este din nou un mod de rezolvare a conflictelor. Franţa face parte din NATO, face parte din Uniunea Europeană. NATO este o organizaţie de apărare colectivă care este fondată pe solidaritate (...) şi trebuie să fim capabili să ne apărăm unii pe alţii. În acest cadru, Franţa contribuie la solidaritatea Alianţei, este un aliat mândru, credibil şi solidar", a declarat generalul Thierry Burkhard, şeful Statului Major al forţelor armate franceze, într-un interviu acordat acordat France 24 şi RFI .

"Ca expresie a solidarităţii strategice între statele membre NATO, pentru cazul României, care se află în apropierea imediată faţă de situaţia de război din Ucraina şi în contextul în care NATO a decis consolidarea prezenţei, ceea ce este un semnal clar privind solidaritatea strategică, prin poziţionarea de forţe în România, Franţa, un contributor important la Forţa de reacţie rapidă a NATO, s-a oferit voluntară să asigure rolul de naţiune-cadru, de ţară-lider, prin trimiterea unui batalion în România în curând, vom trimite 500 de oameni, de combatanţi, pentru a oferi susţinere României, dar şi pentru a transmite un mesaj de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO", a precizat generalul Thierry Burkhard, citat de Mediafax.

Franţa va trimite 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni NATO

 

De asemenea, şeful Statului Major al armatei franceze a anunţat că Franţa va trimite 200-250 de militari şi în Estonia, pentru consolidarea apărării ţărilor baltice.

Conform postului BFMTV, cei 500 de militari francezi vor ajunge în România în prima jumătate a lunii martie, cu echipamente militare precum tancuri de tip AMX 10 şi vehicule blindate Griffon.

În plus, Franţa va participa cu avioane de vânătoare Rafale şi aeronave de realimentare la misiuni de monitorizare în spaţiul aerian al Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel