Iohannis: România nu va ataca veto-ul Austriei în chestiunea Schengen la Curtea Europeană de Justiţie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

România nu va ataca veto-ul Austriei în dosarul privind aderarea României la Schengen la Curtea Europeană de Justiţie, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

'România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiţie', a declarat şeful statului, la Bruxelles, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Joi, Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European, în care va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen. 

„Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, vor ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit. Nici nu cred că şi-a imaginat cineva că de săptămâna trecută până astăzi Austria sau Olanda şi-au schimbat atitudinea şi ce n-am rezolvat săptămâna trecută în JAI, rezolvăm, astăzi, în Consiliul European.

Iohannis: România nu va ataca veto-ul Austriei în chestiunea Schengen la Curtea Europeană de Justiţie 

 

Nu este bine să avem astfel de aşteptări, fiindcă ele nu se adeveresc. E nevoie de multă muncă. E nevoie de foarte multă muncă. Ne-am implicat cu toţii, şi colegele, şi colegii care sunt acum cu mine în sală şi care se preocupă intens de acestea şi miniştrii care au fost implicaţi s-au preocupat, şi-au făcut treaba. Mi s-a părut puţin ciudată vânătoarea de vinovaţi care s-a declanşat în unele medii. Vinovaţii nu se găsesc în Bucureşti, nici în România. Ştiţi foarte bine de ce nu s-a putut vota, dar noi nu ne lăsăm descurajaţi. Eu în niciun caz nu voi ceda şi nu voi ceda până când România devine membru în Schengen“, a  transmis șeful statului.

Întrebat dacă este de aștepta ca Austria să vină cu noi condiţii pentru România, Iohannis a sublicat că „condiţiile puse de Austria s-au adresat Comisiei şi felului în care Comisia poate să îngrădească migraţia ilegală. Argumentul Austriei nu a fost unul construit împotriva României sau împotriva Bulgariei. Ei s-au folosit de această etapă pentru a arăta că au prea mulţi migranţi şi în această situaţie, ei nu consideră că trebuie lărgit spaţiul Schengen. Deci, argumentul lor nu a fost unul antiromânesc sau anti-bulgăresc, a fost un argument legat de migraţia ilegală“, a subliniat președintele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel