Inundații catastrofale în Belgia: 41 de morți, conform ultimului bilanț

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
captura video The Guardian
captura video The Guardian

Inundaţiile istorice care au lovit recent Belgia au provocat moartea a 41 de persoane, conform unui nou bilanţ, a anunţat marţi şeful executivului din Valonia, regiune din sud care a suferit cele mai însemnate pagube, informează AFP.

Două persoane sunt în continuare date dispărute.

Bilanţul anterior indica 37 de decese provocate de ploile torenţiale care au lovit ţara la jumătatea lunii iulie. Aceste intemperii au lăsat în urmă 180 de morţi în Germania.

Elio Di Rupo a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă cu mai mulţi responsabili politici, crearea unui comisariat special pentru lucrările de reconstrucţie. Acest organism va fi responsabil de coordonarea măsurilor de urgenţă şi de pregătirea unui plan de reconstrucţie.

Două miliarde de euro pentru inundațiile din Belgia



Guvernul valon a promis anterior în acest scop un ajutor de două miliarde de euro. ''Această sumă va fi probabil insuficientă'', a avertizat Jean-Luc Crucke, ministrul valon al Finanţelor şi Bugetului.

Inundaţiile excepţionale produse după ieşirea din matcă a mai multor râuri au lăsat în urmă drumuri şi căi ferate distruse, case prăbuşite şi reţeaua electrică afectată, provocând pagube care nu au fost încă cuantificate.

Dintre cele 262 de comune din Valonia, 202 vor primi bani din fondul pentru dezastre. ''Acest lucru vă oferă amploarea tragediei pe care o trăim'', a spus Di Rupo.

Evaluarea daunelor de către companiile de asigurări este încă în curs şi ar urma să dureze ''câteva zile sau chiar săptămâni'', a precizat oficialul.

''Acesta va fi un efort îndelungat. Reconstruirea a tot ceea ce a fost distrus (...) va necesita timp'', a declarat premierul belgian Alexander De Croo, care a promis, în cadrul conferinţei de presă, ajutor din partea guvernului federal, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel