Intotero: Cum pot fi ajutați românii să plece la muncă în străinătate

Raluca Andrei |
Data publicării:
Natalia Intotero
Natalia Intotero

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a subliniat, marţi, la Iaşi, rolul autorităţilor locale în prevenirea sclaviei moderne şi a traficului de persoane, menţionând că, fiind cei mai apropiaţi de oamenii pe care îi reprezintă, aceştia îi pot informa în legătură cu pericolele la care se expun când aleg să plece la muncă în afara graniţelor, dar şi asupra ofertei locale de locuri de muncă.

Întrebată cum pot aceştia să îi ajute pe cei care doresc să plece la muncă în străinătate, ea spus "prin informare". "Informându-i despre pericolele la care se supun în momentul în care ei pleacă la muncă neinformaţi şi, în egală măsură, încercând să le aducă la cunoştinţă posibilităţile de a găsi un loc de muncă chiar şi în agricultură", a declarat ministrul Intotero.

Ea a subliniat că această etapă a campaniei se desfăşoară toamna, când peste tot în Europa "e anotimpul recoltelor", în condiţiile în care în agricultură sunt cele mai multe cazuri de sclavie modernă.

"Din relatările mass media de săptămâna trecută, cu toţii am aflat că ei erau plătiţi pe bani puţini, chiar foarte puţini şi locuiau în condiţii inumane, fără apă, fără mâncare, şi aşa mai departe. Încercăm să facem această prevenţie şi, în situaţia în care totuşi aleg să plece la risc, vrem să le aducem la cunoştinţă că statul român nu-i abandonează, le este alături şi încercăm să le venim de îndată în sprijin", a spus Intotero, referindu-se la recentele cazuri semnalate în Italia şi Marea Britanie.

Aflată la Iaşi în cadrul campaniei naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume!", ministrul pentru Românii de pretutindeni a precizat că doreşte să sublinieze că nu-i încurajează pe cei ce vor să plece în afara graniţelor pentru a munci, dar nu-i poate opri, de aceea doreşte să-i informeze asupra locurilor de muncă garantate de stat şi să-i atenţioneze asupra pericolelor la care se expun dacă aleg ofertele anumitor firme de pe Internet.

Potrivit lui Intotero, locurile de muncă garantate de statul român sunt cele care se găsesc prin intermediul Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, unde reţeaua EURES prezintă oferta europeană de joburi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel