EXCLUSIV  INTERVIU cu Octavian Ursu, românul care a câştigat alegerile din Görlitz: "Ca străin trebuie să îţi dai silinţa în mod deosebit"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Octavian Ursu. sursa foto: Facebook
Octavian Ursu. sursa foto: Facebook

După victoria răsunătoare la alegerile din oraşul Görlitz, Octavian Ursu a ajuns un subiect atât în presa germană, cât şi cea din România. Românul a stat de vorbă cu jurnaliştii ŞtiriDiaspora.ro, unde a acordat un interviu în exclusivitate despre parcursul său de la muzică, la politică şi despre planurile sale ca primar.

Octavian Ursu are 51 de ani şi s-a născut la București. După ce a absolvit Conservatorul, a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz. Românul şi-a făcut intrarea în politică în 2009. În exclusivitate pentru ŞtiriDiaspora.ro, Octavian Ursu a povestit cum a lăsat haina de artist pentru cea de politician.

"Nu s-a întâmplat deodată. Eu am fost foarte angajat în societate, în diferite asociaţii şi încet, încet, am devenit cunoscut în societate şi, la un moment dat, am fost întrebat de Uniunea Creştin-Democrată dacă aş candida pentru ei, pentru consiliul municipal, acum 10 ani. Am candidat şi am fost ales cu un rezultat foarte bun şi încet, încet, am avansat în acest domeniu politic. De cinci ani sunt membru al parlamentului saxon, iar acum am fost ales ca şi primar", a declarat Octavian Ursu, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

 

Octavian Ursu: "Ca străin trebuie să îţi dai silinţa în mod deosebit"

 

Nu i-a fost uşor din prima, recunoaşte noul primar, întrebat dacă naţionalitatea sa i-a pus vreodată piedici în parcursul său politic. 

"Nu numai ca şi român, dar ca străin trebuie să îţi dai silinţa în mod deosebit ca să pătrunzi în sistem. Este vorba de calităţile pe care le ai ca şi om, ca şi politician şi în momentul în care lucrezi angajat şi cinstit, eşti apreciat.

 

Felicitat de politicieni români

 

Românii stabiliţi în oraş l-au felicitat imediat ce au aflat de rezultat, fiind mândri de conaţionalul lor. Chiar şi politicieni români au avut cuvinte de laudă pentru Octavian Ursu. Europarlamentarul Siegfried Mureşan a scris pe pagina sa de socializare că "Oamenii au ales un om politic serios, de centru-dreapta, proeuropean, un om cinstit și competent, nu un extremist populist și periculos."

"Sunt câţiva români în Görlitz, nu sunt foarte mulţi, dar sigur că s-au bucurat împreună cu mine. Mă bucur dacă iau parte la succesul meu şi o să încerc să îmi îndeplinesc datoria de primar cât mai bine şi cât mai onorabil posibil", a mai spus noul primar al oraşului german.

Românul a dezvăluit şi câteva din planurile sale ca edil şi nu uită nici de domeniul artistic. 

"Am planuri foarte concrete, dezvoltare economică, locuri de muncă bine plătite pentru cei tineri şi dezvoltarea infrastructurii. Avem o bază artistică foarte dezvoltată aici, în oraş, şi mă voi ocupa şi de partea aceasta".

 

Sprijinit de personalităţi din lumea filmului

 

Românul a avut parte nu doar de sprijinul altor formaţiuni politice, care nu şi-au dorit ca oraşul să fie preluat de candidatul de la AfD (Alternatica pentru Germania), dar a fost susţinut şi de personalităţi  de la Hollywood, Görlitz fiind un oraş în care s-au turnat multe filme. Aceştia au semnat o petiţie prin care le cereau oamenilor să voteze „împotriva urii și ostilității, a izolării și discordiei”, AfD fiind o  formațiune se pronunță adesea împotriva străinilor.

"Este un oraş deosebit, un oraş european, împărţit în două. O parte a oraşului se află în Polonia, e despărţită de râul Neisse. Din acest motiv ne numim oraş european şi acesta a fost şi unul din motivele pentru care eu am pledat pentru această europă deschisă".

Întrebat dacă doreşte să candideze la finalul mandatului pentru o poziţie mai înaltă în Germania sau chiar şi în România, Octavian Ursu a răspuns că se va concentra deocamdată pe funcţia pe care o deţine acum, dar vine acasă cât de des se poate.

"Vin în mod regulat în România. Tatăl meu trăieşte în Bucureşti şi am rude şi la Sibiu şi în alte oraşe. Este patria mea de baştină şi vin cu plăcere în România. În momentul de faţă, viaţa mea este aici în Germania. Cea mai mare parte din viaţa mea s-a desfăşurat aici, de aproape 30 de ani sunt aici".

 

Mesaj pentru românii din diaspora

 

Noul primar al oraşului Görlitz a transmis şi un mesaj către conaţionalii săi plecaţi în străinătate:

"Să aibă încredere în calităţile pe care le au, să se integreze cât mai bine în societatea în care trăiesc şi să facă onoare ţării din care provin", a conchis Octavian ursu, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel