Întâlnire la nivel înalt. Xi Jinping şi Vladimir Putin, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing

Alexandru Ichim |
Data publicării:

Xi Jinping şi Vladimir Putin se vor întâlni la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în prima zi a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a anunţat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de dpa, scriu jurnaliștii de la Agerpres. 

"Ne pregătim pentru un summit ruso-chinez oficial", a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova într-o conferinţă de presă.

Lavrov a precizat că dialogul din 4 februarie nu va avea loc doar între cei doi şefi de stat, ci va cuprinde "negocieri de amploare la cel mai înalt nivel" între cele două guverne.

Întâlnirea fizică dintre cei doi lideri - printre cei mai puternici din lume - va contrasta puternic cu boicotul Jocurilor Olimpice anunţat de oficialii din SUA, Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi alte câteva ţări, din motive legate de drepturile omului, apreciază dpa.

Olanda nu trimite oficiali la Beijing

 

Olanda s-a alăturat vineri statelor care nu îşi trimit reprezentanţi guvernamentali la Beijing. Ministerul olandez de externe a comunicat agenţiei ANP că decizia este motivată de interzicerea prezenţei spectatorilor olandezi la evenimentele sportive din China, din cauza măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus. Un purtător de cuvânt al ministerului a observat şi faptul că reglementările respective îngreunează organizarea de întâlniri bilaterale în timpul Jocurilor, pentru a discuta despre "preocupările importante privind situaţia drepturilor omului".

SUA a menţionat drept motiv al absenţei oficialilor americani şi "genocidul care continuă şi crimele împotriva umanităţii în Xinjiang", referindu-se la represiunea împotriva populaţiei uigure şi a altor minorităţi etnice şi religioase din nord-vestul Chinei.

Ţările ai căror reprezentanţi la vârf boicotează Jocurile îşi vor trimite însă sportivii să concureze la Beijing.

Pe de altă parte, sportivii ruşi nu pot participa la competiţiile olimpice sub steagul ţării lor, din cauza unui scandal legat de dopajul la scară naţională. Ei vor fi prezenţi sub un drapel neutru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel