Îngrijorare în Germania: românii s-ar da drept ucraineni și solicită ajutoare de refugiați 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Sursa foto: NOZ.de / MARIE BUSSE
Sursa foto: NOZ.de / MARIE BUSSE

Există tot mai multe cazuri în care cetățeni fără drept se dau drept refugiați ucraineni și solicită ajutoare financiare, relatează publicația germană op-online.

În Baden-Württemberg, au existat tot mai multe cazuri în care presupușii refugiați ucraineni au solicitat beneficii pentru cetățenie. Dar există îndoieli cu privire la naționalitatea lor. 

Spre deosebire de solicitanții de azil sau de refugiați din alte țări, ucrainenii au în prezent un statut special în Germania - beneficiază de un ajutor de la începutul șederii în această țară . Dar Ministerul Federal de Interne numără acum 5.609 de cazuri suspecte de tentativă de fraudă socială. În Bavaria (2846), Baden-Württemberg (1980), Turingia (697) și Saxonia Inferioară (81) se pare că au existat cazuri în care oamenii au încercat să primească bonificația, deși de fapt nu aveau dreptul la aceasta. 

Persoane cu dublă cetățenie ar solicita ajutoare

 

Mai exact, în majoritatea cazurilor se spune că aceștia sunt români sau maghiari din regiunea de graniță Zakarpattia care au și cetățenie ucraineană. Întrucât persoanele în cauză vorbesc adesea foarte puțin ucraineană, locuind de fapt în alte țări, se pare că autoritățile i-ar fi luat sub o atentă observare. 

Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (Bamf) examinează aceste cazuri suspecte și contactează autoritățile ucrainene, române și maghiare. 

„Dacă o persoană solicită protecție în Republica Federală, clarificarea naționalității sale este o condiție prealabilă elementară pentru o posibilă acordare a protecției”, a declarat un purtător de cuvânt al Bamf pentru Spiegel . Dacă există cetățenie maghiară sau română, un permis de ședere în sensul protecției temporare nu poate fi eliberat, deoarece cetățenii UE nu sunt acoperiți de această directivă. 

Pentru a evita astfel de cazuri de fraudă socială în viitor, secretarul de stat pentru Justiție din Baden-Württemberg, Siegfried Lorek ( CDU ), a cerut autorităților ucrainene „să lucreze cu atenție atunci când emit documente și să excludă utilizarea abuzivă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel