Infractor român, salvat de magistrații din Italia de la extrădare: "Condiții inumane în închisorile din România"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un român de 37 de ani, care ar fi trebuit să fie extrădat în România pentru a ispăși, în Penitenciarul din Bacău o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani, a fost „salvat“ de Justiția din Italia, care a constat că există  "Condiții inumane în închisorile din România".

De ani de zile, acesta a fost leitmotivul dreptei italiene și al Ligii pe tema securității: "Străinii prezenți pe teritoriul italian să își ispășească pedeapsa în țara de origine". În ceea ce privește România, Curtea Supremă a hotărât: "Există un pericol real de tratamente inumane și degradante în închisoare".

Din acest motiv, Curtea Supremă a oprit predarea către justiția română a unui condamnat care ar fi trebuit să-și ispășească pedeapsa la umbra Carpaților. Curtea de Apel din Brescia spusese da extrădării, dar procurorul general din Brescia și persoana implicată, prin avocatul său, au făcut recurs împotriva sentinței, iar acum judecătorii vor trebui să reanalizeze cazul.

"Condiții inumane în închisorile din România"

 

Aceasta este povestea unui bărbat de 37 de ani, care a primit un mandat european de arestare în vederea executării unei pedepse de patru ani pentru două condamnări pentru asociere infracțională vizând traficul de droguri și clonarea de carduri de credit. El era destinat închisorii Bacău, într-unul dintre penitenciarele enumerate ca fiind periculoase pentru deținuți, "în ciuda unor îmbunătățiri în urma hotărârilor Curții de la Strasbourg și a planului de acțiune ulterior al Guvernului României".

Pe această bază, Curtea de Casație a anulat hotărârea Tribunalului din Brescia și a trimis cauza înapoi la Curtea de Apel, cerându-i să solicite informații suplimentare privind tratamentul și condițiile de detenție din închisorile românești și "să se asigure, în cadrul relațiilor dintre statele membre, că persoana predată nu este expusă unui pericol din cauza spațiului disponibil în celule, a condițiilor igienico-sanitare ale instituțiilor sau a excluderii altor critici care s-au manifestat în mod concret în timp".

Infractor român, salvat de magistrații din Italia de la extrădare

 

Trebuie evaluată disponibilitatea altor facilități care respectă indicațiile Curții Europene de Justiție. "Este necesar să se verifice dacă persoana reținută este deținută în condiții compatibile cu respectarea demnității umane și dacă este evitat riscul de a fi supusă unui stres care depășește nivelul de suferință inerent detenției“, se arată în hotărârea magistraților din Brescia citată de giornaledibrescia.it.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel