Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași: „Dacă era noaptea, nu mai scăpa nimeni”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași: „Dacă era noaptea, nu mai scăpa nimeni”
Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași: „Dacă era noaptea, nu mai scăpa nimeni”

Este anchetă la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi, după un incendiu izbucnit la etajul doi al clădirii, 12 copii au fost evacuați în grabă, precum și 11 cadre medicale şi 7 rude ale celor internați aici. S-au înregistrat pagube materiale.

Miercuri au apărut și primele imagini cu încăperea în care a izbucnit focul. Vâlvătaia a lăsat în urmă un dezastru pe două niveluri ale clădirii, din cauza flacărilor, a fumului dens, dar și a apei, după intervenția pompierilor.

Din fericire nimeni nu a avut de suferit și s-au înregistrat doar pagube materiale. Autorităţile fac cercetări pentru a stabili cauzele incendiului.

Alarma la 112 s-a dat puţin înainte de ora 19, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, în colaborare cu SMURD şi Serviciul de Ambualnata Iaşi, au trimis 14 echipaje de intervenţie, autospeciale de stingere, de transport victime, şi ambulanţe cu medic.

 

Ioana Mihăilă: „Au fost evacuați nouă pacienți și s-a activat planul roșu”

 

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a fost informată imediat.

„Există flacără deschisă, au fost evacuați nouă pacienți și s-a activat planul roșu. Acestea sunt informaţiile primite până acum”, susține Ioana Mihăilă.

Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al unităţii medicale, într-un salon cu documente medicale și mobilier, fără pacienţi şi fără echipamente medicale. Flăcările au fost lichidate în aproximativ 30 de minute.

„La ora 18.54 a fost primit apel de urgenţă referitor la existenţa fumului şi a flăcărilor la etajul 2 al spitalului. S-a activat planul roşu la nivelul judeţului Iaşi astfel încât intervenţia să fie cât mai oportună”, a precizat colonel Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iaşi, potrivit Știrile PRO TV.

Asistentele şi infirmierele sunt cele şi-au dat seama că a izbucnit un incendiu, atunci când au simţit miros de fum. Ele au deconectat sursele de energie, şi apoi au început evacuarea micilor pacienţi şi a părinţilor însoţitori, care se aflau pe etajele doi şi trei.

„Evacuarea s-a făcut din motive de securitate. Copiii părinţii şi personalul medical care au necesitat evacuare se aflau în altă zonă decât cea afectaţi, ei nu au fost afectaţi de fum, de foc sau gaze toxice”, a spus Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iaşi, conform sursei citate.

 

Rudele s-au temut de o tragedie

 

Totuşi, rudele celor din spital s-au temut să nu se întâmple vreo tragedie.

″- S-au bucurat că au scapăt, că daca era noaptea vă dați seama, nu mai scăpa nimeni.
- Pe cine aveți?
- Soția cu celălalt copil”.

″- Da, s-a întâmplat ce ați văzut.
- De la ce au pornit flacările?
- Nu știm, erau copii, s-au evacuat, s-au adus pe etajele celelalte, sunt bine. Erau și pacienți, acum sunt bine”.

Temporar, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a decis ca urgenţele pediatrice să fie preluate de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: „Urgențele astăzi şi mâine, probabil pentru că până se face igienizarea nu se va putea intra acolo şi atunci urgențele vor fi rezolvate la neurochirurgie”.

Potrivit ISU Iaşi, spitalul are deocamdată doar aviz de securitate la incendiu. Autorizaţia de incendiu o va primi la sfârşitul lucrărilor de reabilitare, care sunt în curs.

Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iaşi: „Conducerea spitalului de copii Sfânta Maria Iaşi a solicitat şi obţinut avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrările de modernizare a spitalului, după terminarea lucrărilor şi în urma verificărilor va urma să i se elibere sau nu autorizaţia la incendiu”.

 

Instalații electrice din 1970

 

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, în subordinea căruia se afla spitalul, a spus miercuri dimineața că instalația electrică a unității medicale este veche din 1970 și nici măcar nu se știe exact configurația ei.

De aceea, spitalul a întrat în renovare generală, acum doi ani.

Inspectorii ISU au verificat saloanele unității medicale anul trecut. Și au constatat mai multe nereguli: căi de acces blocate, uși poziționate greșit, dar și faptul că se fuma în interiorul spitalului.

Au dat mai multe amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Anchetatorii continuă cercetările pentru a stabili cauza incendiului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel