Incendiile continuă să mistuie Grecia: „Nu știm ce ne va aduce ziua de mâine. Suntem cu toţii disperaţi”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Incendiile continuă să mistuie Grecia: „Nu știm ce ne va aduce ziua de mâine. Suntem cu toţii disperaţi”
Incendiile continuă să mistuie Grecia: „Nu știm ce ne va aduce ziua de mâine. Suntem cu toţii disperaţi”

Grecia, lovită de cel mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani, dă piept cu noi incendii de vegetație.

La nord-vest de Atena, un oraș a fost evacuat ieri. În timp ce pe insula Evia flăcările s-au aprins din nou.

Cu focul luptă de mai bine de trei zile și pompierii români trimiși acolo săptămâna trecută.

După ce au mistuit pădurile de pini din nord-vestul Atenei, flăcările s-au aprins în zona oraşului Vilia. Pentru că se apropiau de casele oamenilor, la ora 13:00, autorităţile locale au dat ordinul de evacuare. Imediat, 50 de pompieri au fost trimişi în zona respectivă cu 20 de maşini de stingere şi şase elicoptere, notează presa locală.

 

Turiștii români au primit mai multe alerte pe telefoanele mobile

 

Turiștii români aflați în zona insulei Evia și a provinciei Attica au primit mai multe alerte pe telefoanele mobile. Sunt avertizați să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare și să nu intre în zonele împădurite.

„În momentul de faţă, Grecia îşi duce crucea. Este o mare şi interminabilă tragedie. Incendiile izbucnesc de unde nu te aştepţi şi când nu te aştepţi. Acum focul se îndreaptă spre un alt sat, nu ştiu ce ne va aduce ziua de mâine. Suntem cu toţii disperaţi, epuizaţi şi depăşiţi de situaţie”, a precizat Mariana Ioniţă, Asociaţia Culturală Româno - Elenă Armonia, la Știrile PRO TV.

Alături de militarii greci, luptă și pompierii noștri. Sunt 142 de oameni pe teren de dimineața până seara, în schimburi de cate șase ore.

„În acest moment, incendiul se manifestă pe sute de hectare. Acționăm împreună cu pompierii eleni pentru localizarea acestuia. Am localizat anumite focare în pădure, respectiv, am stins inclusiv și câteva locuințe, care au fost cuprinse de flacări”, a declarat Csilik Alexandru, comandantul român al misiunii din Grecia, conform sursei citate.

 

Mii de greci au fost forțați să fugă din calea flacărilor

 

Militarii români acționează la 40 de kilometri nord-vest de Atena, într-o zonă muntoasă și greu accesibilă. Și vegetația este diferită. În zonă cresc plante rășinoase, de tip mediteranean, care se aprind rapid și ard violent. În plus, vântul puternic și valul excesiv de căldură alimentează flacările.

Și sudul insulei Evia, a doua ca mărime din Grecia, este mistuit de noi incendii, după ce, luna aceasta, nordul a fost pârjolit mai bine de zece zile de flacări.

Până acum, mii de greci au fost forțați să fugă din calea flacărilor care au șters de pe fața pământului păduri întregi și culturi agricole.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel