Încă o groapă comună, cu peste 100 de cadavre, descoperită la Mariupol "Mormintele temporare din faţa blocurilor devin treptat permanente"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Autoritățile ucrainene au descoperit încă o groapa comună în Mariupol, cu peste 100 de cadavre. 

Consilierul primarului ucrainean al oraşului Mariupol, port strategic la Marea Azov aflat în prezent sub controlul trupelor ruse, a anunţat vineri descoperirea unei alte gropi comune cu peste 100 de cadavre, indicând totodată că exhumările au fost practic suspendate, relatează EFE şi Unian.

"Descoperiri triste în fiecare săptămână. O nouă groapă comună sub ruinele de pe malul stâng. Strada Kievskaia, 53. Din nou peste 100 de cadavre rămase de la sfârşitul lunii februarie", a transmis Petro Andriuşcenko într-un mesaj pe Telegram.

El spune că, în apropierea acesteia, "ocupanţii caută să îndepărteze molozul şi nu spun nimic despre vreo reînhumare" a corpurilor neînsufleţite. "Oamenii continuă să trăiască ca în nişte caverne", afirmă Andriuşcenko.

"Exhumările sunt practic suspendate. Autorităţile de ocupaţie sunt într-atât de preocupate de crearea unei imagini a restaurării oraşului încât nu le mai arde de reînhumări. Mormintele temporare din faţa blocurilor devin treptat permanente", mai spune el.

La 27 iunie, agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform comunicase că pe bulevardul Victoriei şi pe strada Meotida din Mariupol au fost găsite peste 100 de cadavre ale celor care au murit în urma bombardamentelor. Cadavrele se află în continuare sub dărâmături.

În Mariupolul ocupat, invadatorii au procedat la demolarea directă a imobilelor puternic avariate fără să recurgă la degajarea ruinelor, iar dacă sub dărâmături există cadavre, acestea sunt duse la groapa de gunoi.

Agresiunea declanşată de Kremlin la 24 februarie în Ucraina a provocat una dintre cele mai mari dezastre umanitare la Mariupol, care s-a aflat sub asediu aproape trei luni. Oraşul este aproape complet distrus ca urmare a bombardamentelor operate de forţele ruse, în timp ce Moscova susţine în mod cinic că vizează doar obiective şi infrastructuri militare şi industriale în "operaţiunea sa militară". 

Citește mai departe: Cel puţin 17 morţi în atacuri cu rachetă în apropiere de Odesa

 

Cel puţin 17 persoane au fost ucise în cursul unor atacuri asupra unor clădiri din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, atacuri ce survin în contextul în care armata ucraineană tocmai a preluat de la ruşi o insulă strategică pentru controlul rutelor maritime, relatează vineri AFP.

O rachetă lansată de un ''avion strategic'' din Marea Neagră a făcut ''14 morţi şi 30 de răniţi'' între care trei copii'', potrivit ultimului bilanţ al serviciilor de urgenţă ucrainene.

O altă rachetă, lansată de acelaşi avion, a lovit alte două clădiri din apropiere, omorând ''trei oameni, între care un copil'', au adăugat echipele de salvare. Operaţiunile de salvare, complicate de un incendiu, continuă.

În primul atac ''a fost lovită o clădire rezidenţială de nouă etaje din regiunea Bilgorod-Nistru'', la aproximativ 80 km sud de Odesa, potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei regiunii Odesa, Serghei Braciuk.

Acest atacuri survin în contextul în care NATO a promis joi sprijinul său neclintit Ucrainei, la încheierea summitului de la Madrid, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel