În Joia Mare de dinaintea Paștelui Catolic, Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deținuți

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
În Joia Mare de dinaintea Paștelui Catolic, Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deținuți
În Joia Mare de dinaintea Paștelui Catolic, Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deținuți

În ajunul Paștelui Catolic, Papa Fracisc a vizitat o închisoare aflată la 70 de kilometri de Roma unde a oficiat o slujbă. Conform tradiției, suveranul Pontif a îngenuncheat în faţa a 12 deţinuţi, a turnat apă peste piciorul drept al fiecăruia, l-a şters şi, apoi, l-a sărutat.

Joia Mare a fost sărbătorită ieri, 14 aprilie, de toți romano-catolicii din lume. La Vatican, ceremoniile religioase au început de dimineaţă, când Papa Francisc a oficiat Liturghia în Bazilica Sfântul Petru la care au asistat mii de oameni. 

În cadrul slujbei oficializate, acesta a făcut apel la înțelepciune. Ulterior, Suveranul Pontiff s-a deplasat într-o închisoare aflată la 70 de kilometri de Roma unde a desfășurat tradiționalul ritual al spălării picioarelor, aşa cum, potrivit tradiţiei creştine, Isus a spălat picioarele apostolilor săi, în noaptea de dinaintea răstignirii pe cruce.

La sfârșitul liturghiei, directorul închisorii i-a mulțumit oficialului de la Vatican și i-a oferit în dar lucruri meșterite de deținuți, dar și un coș cu legume crescute pe teritoriul închisorii. Paștele catolic din acesta an va fi sărbătorit duminică, 17 aprilie, cu o săptămână înaintea Paștelui ortodox. La fel ca Paștele Ortodox, Paștele Catolic sărbătorește Învierea Domnului Iisus Hristos.

 

Papa Francisc s-a rugat pentru "Ucraina martiră" în timpul vizitei sale în Malta

 

În mesajul său, adresat credincioșilor la finalul slujbei de duminică dimineață, în Malta, Papa Francisc a numit Ucraina "martiră", iar invazia rusă "un sacrilegiu", transmite CNN.

Papa le-a cerut credincioșilor, printre care se aflau unii care țineau steagul Ucrainei, să se roage pentru pace, "în timp ce ne gândim la tragedia umanitară din Ucraina martiră, aflată sub bombardamente într-un război-act de sacrilegiu". "Să rămânem neobosiți în ruga noastră și în oferirea de ajutor celor care suferă", a îndemnat Suveranul pontif.

Papa Francisc și-a încheiat duminică vizita de două zile în Malta și se va întoarce la Roma. Sâmbătă, el le-a declarat jurnaliștilor că o vizită în Ucraina este luată în calcul.

Întrebat dacă ia în considerare să meargă la Kiev, Papa Francisc a răspuns după o pauză lungă: "Da, (optiunea n.r.) este pe masă".

Papa Francisc și-a declarat deja sprijinul pentru refugiații ucraineni și a cerut încetarea imediată a războiului. În timp ce, "câţiva oameni puternici, din păcate blocaţi în pretenţiile anacronice ale intereselor naţionaliste, provoacă şi instigă conflictul, oamenii obişnuiţi simt nevoia de a construi un viitor care fie va fi împărtăşit, fie nu va exista", a spus Suveranul pontif la slujba de sâmbătă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel