IMAGINI VIDEO. SCANDAL între romi şi ruşi. Ruşii i-au evacuat FORŢAT. Un om a murit

Andreea Cosma |
Data publicării:

Sute de romi au fost evacuați forțat dintr-un sat din vestul Rusiei, potrivit șefului consiliului local, Serghei Fadeev, după ce un cetăţean rus a fost ucis și altul este în comă, scrie The Guardian. Localnicii au dat foc locuinţelor romilor. Vezi video la finalul articolului.

Autorităţile regionale au încercat repede să se delimiteze de declaraţiile lui Serghei Fadeev, care a spus ziarului Novaya Gazeta că: "Au fost aduse autobuze și toți romii care locuiau aici au fost duși la Volgograd, unde diaspora locală i-a acceptat. A fost făcută forțat (evacuarea - n. red.). Acum studiem legalitatea trăirii lor în satul nostru".

Tensiunile dintre romi și sătenii ruși din regiunea Penza au explodat săptămâna trecută, ducând la un adevărat război, cu atacuri, incendieri ale clădirilor părăsite în care îşi duceau veacul cea mai mare parte din romi, evacuări forțate și chiar acuzații privind implicarea SUA în aceste violenţe.

 

Romii, acuzaţi de hărţuire sexuală

 

Videoclipurile realizate în satul Chemodanovka, din regiunea Penza, arată cum ard locuinţele apartinând familiilor de romi. Incendiul ar fi fost pus după ce un cetăţean rus a fost ucis în timpul unor bătălii cu romii,  iar alte patru persoane au fost duse de urgenţă la spital.

Totul ar fi pornit după ce ruşii din zonă i-au acuzat pe etnicii romi că ar fi hărţuit sexual mai multe localnice.

Se pare că romii ar fi părăsit locuinţele înainte să fie incendiate, lăsând în urma lor 90 de case goale.

Autorităţile regionale susţin că aceştia nu au opus rezistenţă când s-a impus evacuarea lor în Volgograd

Potrivit biroului de presă al guvernatorului regional, 650 de romi au părăsit satul Chemodanovka și din satul vecin, Lopatka, dar nu cu forță.

 

Sute de romi evacuaţi. Localnicii au ieşit în stradă

 

Incidentul este un exemplu deosebit de tulburător al tensiunilor etnice care pot apărea în orașele rusești mici și în comunitățile de romi, care nu primesc suficient sprijin din partea guvernului.

După prima confruntare între cele două grupuri, de joi, aproximativ 1.500 de săteni s-au adunat pentru a cere protecție de la guvernul regional, blocând temporar autostrada federală M5 "Ural" în semn de protest.

 

Vânzarea alcoolului a fost interzisă în zonă pentru o perioadă

 

Atunci când guvernatorul regiunii, Ivan Belozertsev, a venit să încerce să scadă tensiunile, a recurs la neobișnuita tactică de a acuza SUA, mai scrie The Guardian.

"America, vestul, au turnat sume enorme de bani în pregătirea oamenilor aici ... sunt în fiecare regiune, inclusiv în a noastră, și nu vor să rezolve probleme, vor să destabilizeze situația. Acestea aduc informații false aici", a declarat el în faţa localnicilor adunaţi..

Pentru a încerca să atenueze tensiunile, autorităţile au interzis vânzarea de alcool în zonă.

La scurt timp după lupta de joi, reprezentantul regional pentru romi a făcut o adresă publică pentru a încerca să evite noi violențe.

"Am avut parte de o mare tragedie", a spus Andrei Ogly. "Diaspora romilor trimite condoleanțele rudelor omului care a murit și ne rugăm pentru ca starea omului rănit să se îmbunătățească ... Nu vrem să avem un conflict cu cei din oraș ... Acest conflict trebuie rezolvat".

Vezi video cu locuinţele incendiate:

Sursa: RMP NEWS / Youtube

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel