Imagini de coșmar din Grecia, lovită de un ciclon cu forța unui uragan: „Vorbim despre un fenomen relativ rar” (VIDEO)

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură Digi 24
Sursa foto: captură Digi 24

Imagini cutremurătoare vin din Grecia, lovită de un dezastru natural de proporții. Mulți localnici înfricoșați spun că nu au văzut în viața lor așa ceva. Zone întregi din vestul Greciei, insule din Marea Ionică de obicei pline de turiști, se confruntă cu inundații, pene de electricitate, drumuri impracticabile din cauza copacilor și stâlpilor puși la pământ. Vinovat este ciclonul Ianos, care a lovit cu forța unui urgan și care acum se deplasează încet din Marea Ionică deasupra Peloponezului și a insulelor din Marea Egee.

Există și curse aeriene redirecționate, din cauza condițiilor improprii de aterizare și decolare. Școlile au fost închise, copiii se vor întoarce abia luni la cursuri.

„Situația este fără precedent. Sunt aici de 37 de ani și este pentru prima dată când vedem un astfel de coșmar. Nu am dormit deloc, situația este critică. Întreaga fațadă a tavernei mele a fost distrusă, vântul a spulberat-o”, spune un localnic. 

„Copacii cad peste tot”, a declarat prefectul Insulelor Ionice, Rodi Kratsa, la televiziunea de stat. Dezastrul a lovit, printre altele, insulele Corfu, Itaca, Zakynthos, Lefkada și Kefalonia, dar nu au fost deocamdată înregistrate victime.

În Itaca şi Zakynthos au fost pene de curent şi circulaţia pe o parte din drumuri a fost întreruptă, în timp ce Corfu şi Lefkada au fost afectate, într-o măsură mai mică, de intemperii.

O barcă de agrement elveţiană ancorată în Itaca a fost luată de valuri, însă cei doi pasageri de pe ambarcaţiune au reuşit să ajungă la ţărm, potrivit agenţiei de presă elene ANA. O altă barcă s-a scufundat în portul Zakynthos, însă pasagerii săi - belgieni - sunt teferi şi nevătămaţi.

Ciclonul Ianos era aşteptat să ajungă vineri seara în Peninsula Peloponez.

 

Climatolog: Despre acest gen de fenomen nici nu se prea pomenea în anii 90

 

Acest rar uragan mediteranean mai este numit „medicane” (cuvânt care provine de la Mediterana și hurricane, care în engleză înseamnă „uragan” - n.r.). Grecia a fost lovită de un „medicane” și în 2018. A provocat atunci moartea a două persoane pe insula Evia.

Ciclonul care mătură o mare zonă din Grecia va produce efecte încă maximum 36 de ore, apoi își va schimba direcția, a explicat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu. Despre acest gen de fenomen meteo nici nu se prea pomenea în anii 90. Dar încălzirea globală pare că schimbă din ce în ce mai mult lucrurile cu care suntem obișnuiți.

„Vorbim de un fenomen relativ rar. E un tip de ciclon care are caracteristici ale celor din zona tropicală. Vorbim de un ciclon care are o putere mult mai mare decât cele mediteraneene obișnuite, poate ajunge la efecte de categoria ciclonului de gradul I pe scara Saphir, cu viteze ale vântului peste 119 kilometri până la 153 de km/h. La rafală poate depăși 160 de km/h. Se pare că încă 30-36 de ore se vor mai simți efecte în zona Greciei, însă traiectoria ciclonului se modifică, se duce spre zone dinspre sud”, a explicat vineri Roxana Bojariu, climatolog, la Digi24

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel