IGPF: Peste 14.000 de tone de deşeuri, oprite în 2021 la intrarea în România

Alexandru Ichim |
Data publicării:

Peste 14.000 de tone de deşeuri, care nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, au fost oprite, în anul 2021, în urma verificărilor efectuate de Garda Naţională de Mediu şi Direcţia Generală a Vămilor.

"În anul 2021 (11 luni) au fost identificate peste 224 de cazuri de transport ilegal de deşeuri din state din Europa (Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Norvegia, Portugalia, Olanda, Serbia, Spania etc), dar şi din Asia (China, Hong Kong, Pakistan, Israel, Japonia) şi America de Nord (SUA, Canada)", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) transmis, joi, Agerpres.

Ce fel de deșeuri au fost descoperite



Deşeurile, constând în metal şi hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc. au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României.

De asemenea, în perioada analizată, la nivelul structurilor poliţiei de frontieră au fost întocmite 22 dosare penale, pentru introducerea în ţară a deşeurilor în scopul eliminării şi/sau neutilizarea acestora în scopul pentru care au fost introduse şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

"Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Bulgaria - în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind înregistrate 94 de cazuri cu aproximativ 5.975 de tone de astfel de deşeuri. În ceea ce priveşte punctele de trecere, cel mai folosit a fost PTF Giurgiu, dar şi PTF Călăraşi, PTF Turnu Măgurele, PTF Calafat, PTF Bechet şi PTF Zimnicea", arată sursa citată.

Deșeuri depistate de autorități



La Garda de Coastă - unde au fost înregistrate aproximativ 35 de cazuri, poliţiştii de frontieră împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa au descoperit în total peste 6.960 de tone de deşeuri. Acestea au fost depistate în Portul Constanţa (în sistem containerizat), dar şi în PTF Vama Veche, respectiv PTF Negru Vodă.

La frontiera cu Ungaria - ITPF Oradea au fost înregistrate 65 cazuri unde au fost descoperite peste 850 de tone de deşeuri oprite la intrarea în România, în PTF Borş, PTF Nădlac şi PTF Vărşand.

La PTF Sighetu Marmaţiei şi PTF Petea, au fost 29 cazuri cu peste 280 tone de deşeuri cărora nu le-a fost permisă intrarea în ţară, iar la PTF Iaşi şi Albiţa a fost oprit un transport cu 20 de tone de deşeuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel