Henry Kissinger a murit la 100 de ani

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursa Foto YouTube Harvard University
Sursa Foto YouTube Harvard University

Henry Kissinger, figură emblematică a diplomației americane din anii 1970, a murit la 100 de ani, la domiciliul său din Connecticut, anunță agenția sa de consultanță, fără să precizeze cauza morții.

Henry Alfred Kissinger s-a născut la Fürth, în Bavaria germană, la 27 mai 1923, într-o familie de evrei, care a fugit de persecuția nazistă la New York, când tânărul avea doar 15 ani. În 1943, a devenit cetățean american și s-a înrolat în armata Statelor Unite, devenind interpret de contrainformații german, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După terminarea războiului, s-a întors în America unde a primit o bursă exclusivistă la științe politice, la Universitatea Harvard, pe care a absolvit-o în 1950 cu onoruri. A obținut o diplomă de master și un doctorat, iar în 1954 s-a alăturat universității ca profesor. În 1969, grație reputației academice, președintele de atunci al Statelor Unite, Richard Nixon, îl numește consilier pentru securitate națională, iar în 1973 devine secretar de stat.

Numele Kissinger este strâns legat de enorma putere pe care a deținut-o ca strateg american de politică externă în perioada neliniștită a anilor 1960 și 1970, dar și de toate evenimentele din acea perioadă de la războiul din Vietnam până la confruntarea Statelor Unite cu Uniunea Sovietică. Chiar dacă a vorbit întotdeauna engleza cu un puternic accent străin, Kissinger a fost un simbol simbol al Washingtonului și al puterii sale globale.

În 1973, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, în ciuda faptului că fusese un protagonist al Războiului Rece. De-a lungul timpului, Kissinger a susținut întotdeauna luarea deciziilor bazate pe pragmatism și comoditate națională, decât pe baza preferințelor ideologice.

Legat de numele său sunt reușite ca normalizarea relațiilor SUA cu China, politica de detenție cu Uniunea Sovietică, medierea discuțiilor între Israel și Egipt care a contribuit la încheierea războiului de la Yom Kippur, a fost cheie în acordurile de pace de la Paris pentru a retrage SUA din războiul din Vietnam. Tot de numele său, criticii săi leagă atrocități ca bombardamentele aeriene secrete ale SUA în Cambodgia și susținerea ”războiului murdar” din America Latină.

Despre imensa personalitate a lui Kissinger, David Greenberg, autorul cărții „Nixon’s Shadow: The Story of a Picture”, scria „avea acel fel de abordare cu sânge rece și calculare a războiului și a păcii”, și „avea toată această inteligență, dar fără baza morală sau etică”.

Kissinger pleacă din guvernul Statelor Unite în 1977, când democratul Jimmy Carter și-a asumat președinția SUA, și fondează firma internațională de consultanță Kissinger Associates, care s-a ocupat de consiliere a marilor corporații. O pasiune mai puțin cunoscută a marelui strateg a fost fotbalul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel