Harkov: Ucrainean, de 96 de ani, fost prizonier în lagărele nemțești de concentrare, ucis de un obuz rusesc

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Harkov  Ucrainean, de 96 de ani, fost prizonier în lagărele nemțești de concentrare, ucis de un obuz rusesc
Harkov Ucrainean, de 96 de ani, fost prizonier în lagărele nemțești de concentrare, ucis de un obuz rusesc

Boris Romanchenko, un bărbat de 96 de ani, fost prizonier în mai multe lagăre de concentrare, a murit la Harkov, după ce un obuz a lovit, pe 18  martie, o clădire cu mai multe etaje, a anunțat administrația complexului memorial Buchenwald.  

În 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Romanchenko a ajuns în lagărul de concentrare Buchenwald, iar în următorii trei ani a trecut prin lagărele de concentrare Peenemünde, Dora-Mittelbau și Bergen-Belsen. 

Potrivit administrației complexului memorial, Romanchenko susținea mereu ca oamenii să-și amintească crimele naziste și a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora.

Zilele trecute, matematicianul ucrainean, Konstantin Olmezov, s-a sinucis în Rusia, după ce a fost reținut în timp ce încerca să părăsească țara din cauza războiului condus de ruși din Ucraina.

Un matematician ucrainean s-a sinucis în Rusia din cauza războiului: Sunt rănit de fiecare obuz care cade în Kiev

 

Avocatul Dmitri Zakhvatov a anunțat acest lucru pe Telegram. Omelzov se mutase din Donețk în Rusia pentru a-și scrie disertația.

După declanșarea unui războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, omul de știință a încercat să părăsească țara agresoare, dar a fost reținut. Potrivit avocatului, împotriva ucraineanului a deschis un dosar administrativ,  motiv pentru care Olmezov a fost arestat 15 zile.

După eliberare, Olmezov a primit o invitație la o universitate din Austria pentru a-și continua studiile. Pentru a zbura din Rusia, matematicianul și-a cumpărat un bilet spre Turcia, relatează UNIAN.

„Am convenit că escortarea lui la aeroport nu are sens, că va încerca să treacă singur prin controlul la frontieră, iar dacă vor fi probleme, ma va solicita. Am fost de acord să luăm legătura. Și tocmai acum am primit vestea că dimineața s-a sinucis, lăsând un bilet de adio, în care spune că a ales să moartă, pentru că nu poate suporta ororile a ceea ce se întâmplă”, a spus Zakhvatov.

„Acest nicăieri este mai dulce, pentru mine, decât realitatea sălbatică, în care s-a întors o parte a poporului rus..."

 

Olmezov a publicat biletul de adio pe canalul său Telegram. "Mi-e parțial rușine în fața prietenilor mei ucraineni. Crede-mă, nu mi-am dorit și nu am făcut niciodată ceva rău Ucrainei. Am fost întotdeauna gata să plec de aici. Din păcate, pur și simplu nu am reușit, deoarece nu am abordat această problemă cu mai multă pricepere... Sunt rănit de fiecare obuz care cade pe străzile Kievului. Citind rapoartele, îmi imaginez cum arată acum străzile, cartierele... Sunt un ateu absolut. Nu cred în iad, merg în nicăieri. Cu toate acestea, acest nicăieri este mai dulce, pentru mine, decât realitatea sălbatică, în care s-a întors o parte a poporului rus, iar cealaltă parte se complace în această situație", a scris Olmezov înainte de gestul fatal.

După cum a scris UNIAN, după începerea invaziei Rusia asupra Ucrainei pe 24 februarie, forțele de securitate ruse au început să rețină și să interogheze ucrainenii care locuiesc în Rusia, bănuiți că ar organiza proteste.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel