Hacker român, prins de FBI și DIICOT: A spart conturile mai multor companii din Energie și IT și a cerut zeci de mii de euro, în Bitcoin

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Pensionară cercetată de DIICOT pentru trafic de droguri. Femeia obținea 1.700 lei pentru fiecare tranzacție / Foto ILUSTRATIV
Pensionară cercetată de DIICOT pentru trafic de droguri. Femeia obținea 1.700 lei pentru fiecare tranzacție / Foto ILUSTRATIV

Un bărbat de 41 de ani din Craiova este suspectat că a spart conturile mai multor firme din Energie și IT și apoi le-a șantajat că va face publice datele obținute. În schimb, el a cerut mai multe zeci de mii de euro, sub formă de Bitcoin. Dosarul a fost instrumentat împreuna cu FBI, el fiind în spatele mai multor spargeri informatice din America.

Procurorii au deschis, luni, la locuința bărbatului, suspectat de săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, acces neautorizat la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, interceptare ilegală a unei transmisiuni informatice și șantaj.

„În cauză s-a reținut faptul că, suspectul, prin diferite metode, a reușit să obțină accesul la rețelele informatice ale unor companii (medii și mari) din România, dar și din alte state, de unde a extras volume mari de date. Ulterior, suspectul a utilizat respectivele date pentru a șantaja persoanele vătămate, prin amenințarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani, în criptomonedă”, conform unui comunicat DIICOT.

Hacker român, prins de FBI și DIICOT

 

Surse judiciare au precizat pentru GÂNDUL că bărbatul are 41 de ani și că, din cercetări, reiese că ar fi deținător de zeci de criptomonede Bitcoin.

El va fi dus la sediul DIICOT – Structura Centrală, pentru a fi audiat.

„Documentarea activității infracționale a fost făcută cu sprijinul Europol și FBI, iar la activități au participat specialiști din cadrul Europol – EC3, pentru sprijin tehnic și analitic”, conform DIICOT.

Sursele judiciare au adăugat că bărbatul s-ar afla în spatele mai multor spargeri informatice și din SUA, unde opera în același fel, respectiv accesa date secrete și apoi cerea criptomonede pentru a nu le face publice.

La sfârșitul lunii septembrie, un român de 32 de ani, căutat de FBI, a fost arestat în Mexico City. El era căutat pentru clonarea de carduri bancare.

Român căutat de FBI, arestat în Mexic

 

Românul are un mandat de arestare pentru fapte penale comise în New York între 2014 și 2019. În Ciudad de Mexico, polițiștii din cadrul Secretariatului pentru Securitatea Cetățenilor (SSC), au arestat un cetățean român pentru posibila sa situație de imigrare nelegală și care este căutat de Biroul Federal de Investigații (FBI).

Persoana în cauză are un mandat de arestare pentru o posibilă implicare în mai multe infracțiuni comise în New York între 2014 și 2019, de asemenea, probabil a participat la instalarea unor dispozitive de clonare a cardurilor la bancomatele din sucursalele băncilor din această țară.

Polițiștii desfășurau acțiuni preventive la intersecția străzilor Asturias și La Coruña, colonia Álamos, alcaldía Benito Juárez, în cadrul unei solicitări de colaborare emisă de Institutul Național de Migrație (INM) pentru efectuarea de acțiuni migratorii și verificarea șederii regulate pe teritoriul național a cetățeanului străin.

Ofițerii SSC au efectuat o desfășurare operativă în colonia menționată și au reținut un bărbat în vârstă de 32 de ani, care s-a legitimat ca fiind cetățean român și a fost condus la personalul INM pentru clarificarea situației sale juridice și a fost prezentat Parchetului de pe lângă Aeroportul Internațional Mexico City.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel