Guvernul României și Ministerul Sănătății, campanie privind modul de administrare al pastilelor de iodură de potasiu

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu. Ministerul Sănătății precizează că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile.

Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătății.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în această săptămână modul de administrare al pastilelor de iodură de potasiu. Săptămâna trecută, întreaga cantitate a ajuns deja la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății se caută acum cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă.

„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate. Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani - un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți - două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a spus Rafila.

Ministrul spune că la adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear.

„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel