Guvernul de la Roma a expulzat 30 de diplomaţi ruşi. Rusia avertizează Italia

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul Italiei a anunţat, marţi, expulzarea a 30 de diplomaţi ruşi, în cadrul unor acţiuni coordonate cu alte ţări din cadrul Uniunii Europene, iar Administraţia de la Moscova a avertizat că va riposta simetric şi că relaţiile diplomatice vor fi afectate grav.

"Am expulzat 30 de diplomaţi ruşi din raţiuni de siguranţă naţională. Această măsură, aplicată în coordonare cu alţi parteneri europeni şi euro-atlantici, a devenit necesară din raţiuni asociate siguranţei noastre naţionale, în contextul actualei situaţii şi a crizei asociate agresiunii Rusiei în Ucraina", a declarat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, citat de agenţia de presă ANSA.

"Rusia va avea o reacţie pertinentă", a reacţionat imediat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţia Interfax.

Decizia Italiei intervine după ce Germania, Franţa, Danemarca şi Suedia au expulzat diplomaţi ruşi, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina.

Luigi Di Maio susţine că Italia nu va ceda "ameninţărilor" Rusiei. "Acţiunea noastră pentru pace nu va fi oprită prin ameninţări. Acţiunea noastră pentru pace continuă, obiectivul este să ajungem la pace în actualul război din Ucraina, un război vrut şi declanşat de Vladimir Putin, pe care trebuie să îl oprim cu toate forţele noastre, începând cu un armistiţiu şi apoi cu un acord de pace", a subliniat ministrul italian de Externe.

Franţa şi Germania au anunţat expulzarea în masă a diplomaţilor ruşi

 

Franţa şi Germania au anunţat luni expulzarea în masă a diplomaţilor ruşi din ţările lor, în timp ce occidentalii cer o anchetă privind ''crimele de război'' atribuite soldaţilor ruşi în regiunea Kiev, relatează AFP.

Germania a anunţat expulzarea unui ''număr mare'' de diplomaţi ruşi - 40 conform informaţiilor difuzate de AFP - aflaţi la post la Berlin, în legătură cu războiul din Ucraina.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că aceşti angajaţi ai ambasadei Rusiei constituie ''o ameninţare pentru cei şi cele care caută protecţie la noi''."Nu vom mai tolera acest lucru", a adăugat ea.

Această expulzare ''neprietenoasă'' va ''deteriora'' relaţiile cu Moscova, a reacţionat Rusia.

Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi ''ale căror activităţi sunt contrare intereselor sale'', a anunţat luni o sursă apropiată Ministerului de Externe francez.

''Această acţiune face parte dintr-un demers european'', potrivit unui comunicat al ministerului francez.

Lituania a anunţat în aceeaşi zi expulzarea ambasadorului rus în această ţară baltică ''în răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei suverane şi la atrocităţile comise de forţele armate ruse''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel