Guvernul a stabilit costul pentru ziua de carantină și lista centrelor

Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Ministerul Sănătății a făcut o analiză pentru stabilirea cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei de persoană pe ziua de carantinare. Dacă centrele de carantină sunt puse la dispoziție de alte instituții publice sau autorități, cheltuielile scad.

Guvernul României a aprobat , joi, p hotărâre privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condițiilor minime ale spațiilor de cazare, a standardelor de cost și a listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor puse la dispoziție de către autoritățile administrației publice centrale și locale necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor legale.

Conform actului normativ, se aprobă normele metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare special desemnate pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare, puse la dispoziție de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, dar și normele metodologice pentru stabilirea standardelor de cost în vederea stabilirii cheltuielilor aferente carantinei pentru fiecare persoană.

Tot acest document aprobă lista spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziție de către autoritățile administrației publice centrale și locale.

 

300 lei/persoană /zi

 

Ministerul Sănătății a făcut o analiză pentru a stabili cheltuielile aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană /zi de carantinare.

În situația în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziție gratuit de alte instituții publice/autorități, cheltuielile pentru curățenie, spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea.

Cheltuielile cu translatorul și cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative.

 

Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană și apă

 

În cazul tratamentelor necesare acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, rețetă, etc, prin care se atestă afecțiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină.

Potrivit deciziei Guvernului, la nivelul spațiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curatenie, lenjerie (minimum 2 rânduri/ pat) si prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale două bucăți/persoană și papuci de unică folosință două bucăți de persoană, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia.

Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană și apă în cantitate suficientă ( între 2-4 l/persoană), iar în cazul persoanelor aparținând unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în camera și se vor utiliza tacâmuri și veselă de unică folosință.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy