Grup infracţional organizat, format din români şi indieni, destructurat. Ce activități ilegale desfășurau membrii rețelei

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
pstol cu cartuse
pstol cu cartuse

Din dispoziţia procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală învestit în cauză, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră - D.P.C.M.I.I.T., împreună cu ofiţeri din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Inspectoratul General al Poliţiei Române au efectuat, azi, 1 martie, opt percheziții domiciliare în diferite locaţii de pe raza judeţelor Alba, Bacău şi Hunedoara în vederea destructurării unei grupări infracţionale care desfăşura activităţi ilegale în sfera migraţiei ilegale.

Pentru documentarea cauzei a fost utilizat aportul EUROPOL și s-a efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Germania, Ungaria, Austria, Cehia și Polonia. Începând cu luna septembrie 2019, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră - D.P.C.M.I.I.T., împreună cu ofiţeri din cadrul I.G.P.R. - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate au fost delegaţi de către procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală pentru investigarea mai multor persoane care au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat şi ar fi îndrumat, călăuzit, transportat, transferat şi adăpostit mai multe persoane de cetăţenie indiană în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.

Din cercetări a reieșit că gruparea infracțională ar fi fost coordonată de mai mulți cetățeni indieni, o parte dintre aceștia stabiliți în România, care ar fi creat o filieră infracțională bine organizată, cu ramificații în mai multe state din estul Europei, cu scopul traficării migranților de origine indiană, în state europene precum Portugalia, Italia sau Germania.

Migranții ar fi fost constituiți din două categorii de persoane: cetățeni indieni sosiți legal în Serbia, prin intermediul curselor aeriene, traficați în România prin zona verde și, ulterior, trecuți fraudulos în Ungaria și cetățeni indieni aflați în România cu vize legale de muncă, racolați în scopul accesării în mod fraudulos a statelor europene și traficați în acest sens de membrii grupării.

 

Ce au găsit forțele de ordine la perchezițiile domiciliare

 

În baza delegării D.I.I.C.O.T., polițiștii de frontieră împreună cu poliţiştii D.C.C.O. au depistat mai multe transporturi ilegale de migranți, în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României. În documentarea activității infracționale a grupării organizate, au fost reținute 4 incidente de traficare ilegală a migranților indieni, cu peste 30 de migranți ilegali, o parte dintre aceștia fiind depistați la granița româno-ungară, ascunși în mijloace de transport marfă, în condiții care le-ar fi putut periclita viața și integritatea corporală. Astfel, la începutul lunii noiembrie 2020, unul dintre liderii indieni ai grupării infracționale a fost reținut și ulterior arestat în cauză, aceeași procedură fiind urmată în luna ianuarie 2021 cu privire la al doilea lider indian al grupării.

Astfel, la data de 01 martie 2021, în continuarea cercetărilor, au fost efectuate opt percheziții domiciliare pe teritoriul României, iar şapte persoane au fost aduse cu mandate în vederea audierii de către procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. şi luării măsurilor legale. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost ridicate 20 telefoane mobile utilizate de persoanele suspecte, un pistol cu mecanism de acționare pe gaze și cartușe metalice interzis la deținere, sumele de 4.000 lei, 445 euro, 600 lire sterline, 3 pliculețe cu semințe de cânepă și instrucțiuni de plantație cannabis indoor, numeroase înscrisuri relevante. Pentru documentarea cauzei a fost utilizat aportul EUROPOL, și s-a efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Germania, Ungaria, Austria, Cehia și Polonia. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel