Grevele paralizează Marea Britanie: Discuţii între profesori şi guvern, la o zi după haosul din spitale

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Guvernul britanic şi sindicatele profesorilor se angajează vineri în "discuţii intense" pentru a încerca să găsească o cale de ieşire la mişcarea grevistă, la o zi după un progres major în sectorul sănătăţii, notează AFP.

Confruntată cu o inflaţie care depăşeşte 10%, Marea Britanie a văzut în ultimele luni o înmulţire a mişcărilor sociale atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

Într-un comunicat comun, guvernul şi sindicatele au anunţat că se angajează cu începere de vineri în "discuţii intense" legate de salariile profesorilor, condiţiile lor de muncă şi reducerea volumului de muncă.

"Pentru ca discuţiile să înceapă şi, sperăm, să conducă la un rezultat pozitiv, sindicatul NEU a confirmat o perioadă de calm de două săptămâni în cursul căreia a indicat că nu va anunţa noi date de grevă", potrivit textului care precizează că discuţiile vor continua în weekend.

Grevele paralizează Marea Britanie

 

Această perspectivă intervine la o zi după o propunere de majorare a salariilor pentru mai multe categorii de lucrători din sistemul public de sănătate din Anglia. Sprijinită de mai multe sindicate, aceasta urmează să fie supusă votului membrilor acestora pentru a pune capăt mişcării.

Angajaţii în cauză vor primi un bonus suplimentar de 2% la remuneraţia lor pentru anul fiscal în curs (aprilie 2022-aprilie 2023), care se adaugă sporului de 4% decis iniţial.

În plus, vor primi o sumă unică al cărei cuantum va depinde de vechimea lor, dar va fi de cel puţin 1.250 de lire sterline (1.425 de euro). În fine, salariile pentru anul viitor (aprilie 2023-aprilie 2024) vor creşte cu 5%.

Asistenţii medicali şi-au întrerupt activitatea de mai multe ori în decembrie, într-o mişcare nemaivăzută de la fondarea, în urmă cu peste un secol, a principalului lor sindicat, Royal College of Nursing.

Guvernul speră să ajungă la un acord similar cu medicii din spitale. "Aceeaşi ofertă este aici, cred că cel mai bine pentru ei este să o accepte, sper că o vor face", a declarat vineri vicepremierul Dominic Raab pentru GB News.

"Suntem bucuroşi că BMA (sindicatul care reprezintă medicii din spitale) a acceptat acum oferta noastră de negocieri, pe aceleaşi baze" ca şi cele din acordul cu celelalte profesii din sectorul sanitar, a salutat vineri un purtător de cuvânt al Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

El a regretat, însă, că 175.000 de programări şi proceduri au trebuit să fie anulate în această săptămână din cauza grevei acestor medici.

Miercuri, sute de mii de persoane, profesori, mecanici ai metroului londonez, medici, funcţionari publici au făcut grevă în întreaga ţară, în timp ce ministrul de finanţe Jeremy Hunt prezenta bugetul. Mii de manifestanţi s-au adunat în Trafalgar Square din centrul Londrei, mai scrie AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel