Greutățile badantelor românce care revin în Italia. Medicii nu vin să le testeze, iar izolarea se plătește: „Nu știu ce să fac!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. Badantă româncă condamnată, după ce a furat bijuterii și bani în valoare de 50.000 de euro de la o bătrână / FOTO ILUSTRATIV
Italia. Badantă româncă condamnată, după ce a furat bijuterii și bani în valoare de 50.000 de euro de la o bătrână / FOTO ILUSTRATIV

Un reportaj al presei din Italia arată greutățile prin care trec badantele românce la revenirea în Italia. 

„Testarea ar trebui să se facă la 12 zile după întoarcerea în Italia, dar de cele mai multe ori mulți sunt obligați să meargă la centre private pentru a se testa și reveni la muncă”, așa începe un reportaj zguduitor prezentat de torino.repubblica.it.

Conform sursei citate, badantele care revin în Italia își încheie perioada de izolare fără ca nimeni să vină să le testeze sau să le consulte. Așa s-a întâmplat și în cazul lui M.I, o badantă româncă care a plecat la începutul lunii august în România pentru o înmormântare. La reîntoarcerea în Torino a anunțat autoritățile și a oferit informații exacte despre locul de reședință, mijloacele de transport utilizate, condițiile de sănătate și numărul de telefon.

„Imediat cum am ajuns în Torino m-am autoizolat. Locuiesc singură și m-am organizat cu vecini amabili și rude care mă ajută la cumpărături. Chiar dacă sunt bine, cred că este important ca toată lumea să știe că pot lucra pentru siguranța tuturor”, povestește românca pentru sursa citată.

 

„Mă duc la spital și sper să mă lase să intru”

 

După 10 zile a primit un răspuns de la ASL în care i s-a precizat faptul că testarea o va efectua la domiciliu în ziua 12 de izolare. Însă, în data de 28 august, data indicată de ASL pentru testarea româncei, nu s-a prezentat niemni la domiciliul ei. Femeia și-a încheiat perioada de carantină fără să știe dacă își poate relua serviciul sau chiar să iasă din casă. 

„Am și o programare la spital pentru că trebuie să-mi scoată firele unei operații și nu știu ce să fac. Mă duc la spital și sper să mă lase să intru”, mai povestește românca.

 

„Voi merge și voi plăti testul”

 

Soluția ei este să meargă să se testeze singură, la un centru medical privat: „Voi merge și voi plăti testul, dar dacă aș fi știut aș fi mers de când am încheiat izolare și în acest moment aș fi putut lucra. În orice caz, această săptămână este pierdută”.

Multe îndoieli sunt pentru badante în ceea ce privește izolarea sau carantina. În ordonanța sa, Regiunea a promis că în cazul asistenților care nu au o cameră în care să-și petreacă cele 14 zile vor fi găzduiți într-un hotel sau într-o structură medicală. Cei care caută răspunsuri descoperă însă că șederea pentru izolare nu este gratuită: costul este suportat de lucrător. .

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel