Grecia. Incendiul care a cuprins o staţiune de lângă Atena a fost "îngropat" de anchetatori (presa)

Andreea Cosma |
Data publicării:

Un anchetator ce făcea cercetări asupra tragediei care a avut loc în iulie 2018 în staţiunea balneară greacă Mati, unde 102 persoane au murit într-un incendiu, a fost supus presiunilor pentru "a îngropa dovezi", a informat în acest sfârşit de săptămână cotidianul Kathimerini, transmite AFP.

Anchetatorul de la serviciul pompieri, Dimitris Liotsios, ar fi primit ordin din partea celui care era la acea dată la conducerea serviciului, Vassilis Mattheopolos, "să îngroape" rapoartele de anchetă pentru a evita represalii din partea superiorilor săi, potrivit cotidianului.

Potrivit cotidianului, anchetatorul a înregistrat pe telefonul său o conversaţie cu şeful serviciului pompieri şi a transmis-o justiţiei.

"Este clar acum că a existat o tentativă de acoperire" a faptelor, a estimat duminică premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.

În 23 iulie 2018, au murit 102 de persoane într-un incendiu violent ce a cuprins staţiunea balneară situată la circa 40 de kilometri de Atena.

Guvernul de stânga de la acea dată a insistat asupra dificultăţii de a organiza evacuarea persoanelor ameninţate, în condiţiile în care vântul bătea cu 120 de km pe oră.

Cu toate acestea, în săptămânile ce au urmat, ministrul pentru protecţie civică, Olga Gerovassili, a demisionat, după acuzaţii potrivit cărora poliţia nu a securizat suficient de repede zona şi nici nu a alertat pompierii cu privire la amploarea incendiului.

Justiţia elenă a acuzat de neglijenţă criminală 20 de persoane, printre care înalţi responsabili de la serviciul pompieri, poliţia portuară şi protecţia civilă.

Olga Gerovassili a calificat drept false informaţiile publicate de cotidianul Kathimerini.

Abordat la rândul său de AFP, fostul şef al serviciului de pompieri a calificat aceste informaţii drept "minciuni". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel