Granița dintre Franța și Marea Britanie se închide din nou: „Va modifica planurile oamenilor, ceea ce este foarte regretabil”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură video Youtube @AFP News Agency
Sursa foto: captură video Youtube @AFP News Agency

Granița dintre Franța și Marea Britanie se închide din nou. Toți călătorii din Marea Britanie în Franța vor trebui acum să ofere un „motiv convingător” pentru a trece granița, indiferent de statutul de vaccinare.

Măsura care va interzice călătoriile neesențiale către și dinspre Marea Britanie va intra în vigoare din acest weekend, pentru a încetini răspândirea variantei Omicron a COVID-19, care provoacă un număr record de cazuri în Regatul Unit. 

„De la miezul nopții de sâmbătă, în Marea Britanie va exista o cerință de a avea un motiv esențial pentru a călători în sau pentru a veni din Marea Britanie, atât pentru cei nevaccinați, cât și pentru cei vaccinați... Oamenii nu pot călători în scopuri turistice sau profesionale”, a spus guvernul într-un comunicat.

„Călătoriile turiştilor britanici vor fi interzise”, a declarat biroul primului ministru pentru Telegraph.

 

Transportatorii vor fi scutiți de noile restricții


Noile restricții anunțate de Paris înseamnă că singurele persoane care au voie să călătorească din Franța în Marea Britanie sunt cetățenii britanici care se întorc acasă, persoanele care participă la înmormântarea unei rude apropiate, persoanele care călătoresc din motive medicale, persoanele care desfășoară activități esențiale și alte cazuri excepționale. 

Conform noilor reguli, oamenii au voie să călătorească din Marea Britanie în Franța numai dacă sunt cetățeni francezi sau soțul unuia, sau un străin rezident permanent în Franța, desfășoară activități esențiale sau sunt în tranzit pentru mai puțin de 24 de ore. 

Cu toate acestea, transportatorii vor fi scutiți de noile restricții, potrivit ministrului britanic al transporturilor, Grant Shapps.

„Pentru a confirma că am luat legătura cu omologul meu francez... iar transportatorii vor rămâne scutiți”, a spus el pe Twitter.

 

„Vom pune în aplicare controale și mai drastice la frontieră cu Regatul Unit”

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a declarat că măsurile vor restricționa intrarea „cetățenilor și rezidenților francezi și familiilor acestora” și vor reduce valabilitatea testelor antigene sau PCR la 24 de ore de la 48 de ore, pentru călătorii care sosesc din Marea Britanie.

Va exista o perioadă de izolare de șapte zile pentru cei care sosesc, care poate fi redusă la 48 de ore dacă o persoană are un test negativ - din nou antigen sau PCR.

Cei care vin trebuie să-și înregistreze adresa într-o aplicație specială „care va crea un cod QR” care obligă oamenii să se autoizoleze, sub rezerva controalelor de carantină, a spus Attal.

„Vom pune în aplicare controale și mai drastice la frontieră cu Regatul Unit”, a spus el.

 

Scopul noilor restricții este de a „încetini cât mai mult posibil apariția cazurilor de variantă omicron”

 

Franța urmărește să „încetinească răspândirea Omicron”. Regulile se vor aplica indiferent dacă participanții au primit sau nu o a treia doză de rapel.

Attal a spus că scopul noilor restricții este de a „încetini cât mai mult posibil apariția cazurilor de variantă omicron în țara noastră în timp ce vaccinăm (populația) cu vaccinuri de rapel. Acest lucru ne va permite să strângem și mai mult plasa pentru a încetinirea răspândirii acesteia pe cât posibil.”

Attal a recunoscut că au existat „probabil mai mult” de 240 de cazuri de omicron în Franța, cifra oficială.

Un purtător de cuvânt al operatorului de feriboturi Brittany Ferries a declarat: „Aceste noi măsuri sunt o lovitură de ciocan pentru sezonul nostru de Crăciun. În contextul unei variante Omicron care trece prin populația franceză așa cum este în Marea Britanie, controalele suplimentare la frontieră par pe atât de inutile, pe atât de nedorite”.

 

Gillian Keegan: „Mă bucur că mi-am anulat călătoria în Franța”

 

Ministrul Sănătății, Gillian Keegan, a fost întrebat în emisiunea Today de la BBC Radio 4 despre restricțiile de călătorie franceze.

„Ei bine, de fapt, primul meu gând este: ”Mă bucur că mi-am anulat călătoria în Franța”, pentru că acolo trebuia să merg de Crăciun. Dar, desigur, fiecare guvern are de-a face cu Omicron, fiecare guvern trebuie să ia deciziile lor și are răspunsul său la asta. Evident, va modifica planurile oamenilor, ceea ce este foarte regretabil”.

Oficialii francezi de schi au reacționat cu șoc și furie. Franța va interzice toate călătoriile neesențiale din Marea Britanie pe măsură ce valul omicron crește. Schiorii britanici vor suporta cea mai mare parte a restricțiilor, deoarece planurile lor pentru Crăciunul în Alpi au fost distruse.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel