Germania. Român, acuzat de 10 furturi, condamnat cu suspendare după ce și-a povestit viața de calvar: "Situație disperată de sărăcie"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Procesul public împotriva unui român în vârstă de 45 de ani, acuzat de furt în grup în formă agravantă și daune materiale, s-a încheiat la Tribunalul Regional Rottweil cu o sentință cu suspendare.

Infracțiunile au fost comise cu mult timp în urmă: între 22 septembrie și 2 noiembrie 2013, banda a pătruns prin efracție în sediile unor societăți comerciale și a furat obiecte și bani. Potrivit actului de acuzare, scenele faptelor din cele zece cazuri nu au fost doar Gundelfingen, Nussloch, Brühl, Ölbronn-Dürrn și Willstätt-Sand, ci și Aichhalden și Schiltach.

În Aichhalden, a fost afectat dealerul de mașini agricole Schweikert, iar în Schiltach, compania Grieshaber Precision. Inculpatul, potrivit rechizitoriului procurorului, ar fi fost prezent la toate cele zece infracțiuni, de nouă ori ar fi fost în interiorul clădirii, o dată doar a privit în exterior, ceea ce înseamnă infracțiunea de complicitate. Banda a acționat dintr-un camping din apropiere de Strasbourg.

Germania. Român, acuzat de 10 furturi, condamnat cu suspendare după ce și-a povestit viața de calvar

 

În ciuda timpului îndelungat, acuzarea nu a renunțat și, în cele din urmă, l-a găsit pe acuzat în Peterborough, în estul Angliei. În februarie 2022, a fost transferat din Marea Britanie în Germania pentru a fi plasat în arest preventiv. În prima zi a procesului de la Tribunalul Regional, în august, a fost citit doar rechizitoriul. Trei săptămâni mai târziu, a doua zi a procesului trebuia să înceapă cu administrarea probelor. Dar, mai întâi, președintele Karlheinz Münzer a informat instanța că apărarea a cerut o discuție juridică și că procurorul a fost de acord. Discuția ar urma să se refere la posibila sentință în cazul unei mărturisiri.

Înainte ca audierea să aibă loc, avocatul apărării a făcut o declarație lungă în numele acuzatului: În primul rând, acuzatul a recunoscut patru din cele zece acuzații. A urmat apoi o descriere detaliată din punctul său de vedere: În 2013, venise în Germania pentru a lucra într-o fabrică de carne. Pentru că nu a reușit și nu avea bani pentru drumul de întoarcere în România, a ajuns în tabăra unui prieten de lângă Strasbourg, s-a hrănit de la cantine și, în cele din urmă, a participat la furturile de trenuri. "Îi pare rău pentru incidente", a subliniat avocatul său apărător, citat de schwarzwaelder-bote.de.

La sfârșitul anului 2013 s-a întors în România, iar în 2014 a plecat în Anglia, împreună cu soția, cei trei copii, părinții și patru frați. Locuise acolo în urma unor slujbe temporare, inclusiv la o măcelărie și la o spălătorie auto. În 2019 a venit despărțirea de soția sa, iar în 2020 a avut o nouă parteneră. Cei doi așteaptă un copil la sfârșitul lunii septembrie. În acest moment, acuzatul este vizibil emoționat și își reprimă cu greu o criză de plâns. Înainte de a fi extrădat în Germania, el a trebuit să poarte o brățară electronică la gleznă în Anglia timp de un an și cinci luni. După ce a fost închis, a vrut să se întoarcă în Anglia, pentru a putea locui cu rudele sale și pentru a lucra din nou la spălătoria de mașini.

"Situație disperată de sărăcie"

 

Pe măsură ce procesul a progresat, a fost întrerupt de mai multe ori pentru negocierea pledoariei și deliberările instanței. O posibilă pedeapsă cuprinsă între un an și nouă luni și până la doi ani a fost, în cele din urmă, rezultatul acordului de recunoaștere a vinovăției. Cu acordul procurorului general, procedurile au fost suspendate pentru șase spargeri; pentru celelalte patru, judecătorul Münzer a citit pasajele din verdictul din 2015 împotriva colegilor săi de bandă cu privire la istoricul anterior în care a fost implicat acuzatul. "Mărturisirea coincide cu pasajele care au fost citite", a declarat ulterior procurorul în pledoaria sa și a cerut doi ani de închisoare și trei ani de probațiune, mai ales că inculpatul nu a mai comis infracțiuni în Anglia în perioada următoare. De asemenea, avocatul apărării a solicitat doi ani de închisoare, dar doar doi ani de probațiune.


După o nouă pauză de deliberări, judecătorul a pronunțat sentința: doi ani de închisoare cu un termen de încercare de tot doi ani pentru furt în bandă agravat și daune materiale. Mandatul de arestare urma să fie anulat, iar inculpatul urma să fie eliberat. Apoi a zâmbit pentru prima dată în timpul întregului proces. Faptul că acuzatul făcuse deja o mărturisire înainte de a fi onorat un acord de recunoaștere a vinovăției. El s-a lăsat atras în aceste infracțiuni într-o "situație disperată de sărăcie". De asemenea, a trebuit să se țină seama de încălcarea libertății sale prin purtarea brățării la gleznă pentru o perioadă lungă de timp în Anglia și de detenția preventivă de cinci luni. După ce procesul s-a încheiat, agentul judiciar s-a ridicat, s-a dus la inculpat și a desfăcut brățara clasică de oțel de la gleznă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel