Sute de români, infectați în Germania. Se reintroduce carantină locală: „Să răspundă civil pentru regiunea pe care a luat-o ostatică”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură Observator
Sursa foto: captură Observator

Germania a anunțat, marți, reintroducerea unei carantine locale, din cauza focarului de la abatorul unde au fost depistați, până acum, 1.553 de angajați contaminați cu Covid-19.

Peste jumătate dintre aceștia sunt români. Măsura drastică luată în această regiune foarte populată și foarte industrializată vrea să „calmeze situația” și să intensifice testarea.

Între timp, ministrul german al Muncii a declarat că are „încredere zero” în compania care deține abatorul și că aceasta „trebuie să răspundă civil” pentru situația creată în regiunea pe care „a luat-o ostatică”.

 

Polițiștii germani au fost atacați de locatarii unui bloc

 

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii germani au fost atacați de locatarii unui bloc de apartamente din Gottingen, plasat în carantină, după ce 120 dintre cei 700 de rezidenți au fost testați pozitiv. Mulți dintre ei sunt români.

„Situația a escaladat când o parte dintre locatari s-au înarmat cu pietre, bare de metal, pubele incendiate ori piese de mobilier, ca să forțeze trecerea de gard”, spune Rainer Nolte, șeful operațiunilor, potrivit Știrile PRO TV.

Tensiunile se fac simțite și în orașul din vestul Germaniei care găzduiește imensul abator Tonnies, cel mai mare din lume. Fabrica a fost închisă după izbucnirea unui focar masiv de coronavirus.

„Focarul de la Tonnies este unul masiv. Peste 1.300 de oameni au fost testați pozitiv, 21 dintre ei sunt spitalizați și, din păcate, șase dintre ei chiar la terapie intensivă”, spune Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

 

Aplicarea carantinei s-a lovit de lipsa de copoperare

 

Dintre cei 7.000 de angajați ai abatorului, 6.000 sunt români. Aplicarea carantinei, inițial limitată, s-a lovit de lipsa de copoperare, atât din partea companiei, cât și a unor angajați. Este și motivul pentru care autoritățile nu contenesc să le dea asigurări liniștitoare oamenilor.

„Îi vom îngriji pe toți, vor primi tratament medical aici ori, la nevoie, la nivel federal, în sistemul german de sănătate. Indiferent care e statutul de asigurat al fiecăruia. Absolut toți cei care se îmbolnăvesc de COVID-19 vor fi îngrijiți în sistemul german de sănătate că și cum ar fi localnici. Nu vom tolera nicio diferență. Cred că trebuie să le explicați asta foarte clar oamenilor”, a declarat Karl-Josef Laumann, ministrul Sănătății în Renania de Nord-Westfalia.

 

Întregul district Gutersloh, în carantină

 

Astăzi, autoritățile federale au decis plasarea în carantină a întregului district Gutersloh, cu 360.000 de locuitori. Măsura prevede o limitare strictă a contactelor între persoane, închiderea barurilor, a cinematografelor, a muzeelor, interdicția activităților de recreere în spații închise.

Sven-Georg Adenauer, managerul districtului Gütersloh: „Nu sunt deloc sigur că avem situația sub control. Virusul este foarte viclean și primejdios, nu-l poți controla. În zonele în care este localizat, trebuie acționat în forță”.

La fața locului se află, de sâmbătă, 20 de experți ai Institutului Robert Koch, care analizează situația și ajută la identificarea persoanelor de contact ale celor contaminați. De asemenea, 40 de militari sprijină echipele locale la testarea localnicilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel