Germania reimpune CARANTINA, după o explozie a cazurilor de coronavirus. Sute de români infectați

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

Premierul landului german Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a anunţat marţi că reimpune carantina în districtul Guetersloh (vest) până la data de 30 iunie, după creşterea numărului de cazuri de coronavirus la un abator local, informează dpa şi Reuters.

''Reintroducem restricţiile în ceea ce priveşte contactele, la fel ca în martie. Este o măsură preventivă'', a declarat Laschet într-o conferinţă de presă. ''Reintroducem carantina în întregul district Guetersloh'', cu o populaţie de circa 360.000 de locuitori.

În zonă a apărut recent un nou focar de coronavirus într-un abator situat în apropiere de Guetersloh, fiind confirmate până în prezent peste 1.500 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Este pentru prima dată când o regiune germană reintroduce măsuri de carantină după ce în ultimele săptămâni autorităţile au relaxat gradual măsurile de izolare, notează dpa.

Focarul de la Guetersloh este până în prezent cel mai mare din land şi din întreaga Germanie, a declarat Laschet. Totuşi, el a remarcat că marea majoritate a cazurilor se înregistrează în rândul lucrătorilor de la abatorul Toennies şi la fabrica de ambalare a cărnii. Doar 24 de cazuri au fost confirmate la persoane care nu lucrează acolo.

Carantina locală va fi instituită până la 30 iunie

 

Reimpunerea carantinei presupune reînchiderea sălilor de fitness, a sălilor de cinema şi a barurilor, precum şi anularea a numeroase evenimente culturale.

Laschet a promis totodată să desfăşoare agenţi de poliţie care să asigure respectarea măsurilor de izolare la domiciliu de către miile de angajaţi ai Toennies şi a adăugat că, dacă va fi nevoie, va fi folosită forţa.

De altfel, 300 de agenţi de poliţie urmează să fie trimişi în districtul Guetersloh pentru a pune în aplicare noile măsuri de izolare. Totodată, poliţiştii vor oferi asistenţă umanitară, a declarat Laschet, care a anunţat totodată trimiterea de interpreţi bulgari, polonezi şi români, în contextul în care mulţi angajaţi ai abatorului Toennies provin din Europa de Est.

Vezi și: Germania. SUTE de cazuri de coronavirus la un abator unde lucrează şi români. Managerul refuză să demisioneze

Toţi angajaţii abatorului sunt în prezent în diferite forme de carantină. Este posibil ca ei să fi transmis virusul prietenilor sau familiilor, care să îl fi răspândit la scară mai mare. Circa 7000 de oameni au primit instrucţiuni de a se izola, însă există dificultăţi de comunicare cu unii lucrători care nu cunosc suficient de bine limba germană.

Landul Renania de Nord - Westphalia a fost unul din primele afectate grav de epidemia de COVID-19, dar Laschet a fost unul din liderii din Germania care a insistat pentru măsuri mai puţin stricte de combatere a virusului. Întrebat săptămâna trecută ce spune focarul epidemic de la abatorul Toennies despre relaxarea de până acum în landul pe care îl conduce, el a răspuns că ''nu spune absolut nimic, pentru că în ţară au intrat români şi bulgari şi virusul vine de acolo''. Tot săptămâna trecută, responsabilul grupului Toennies pentru criza coronavirusului afirmase că virusul ar fi putut fi adus de muncitori întorşi dintr-un weekend prelungit petrecut acasă, în România şi Bulgaria.

"Cel mai mare focar de infecție din țară"

 

Guvernatorul Armin Laschet a mai precizat că se confruntă cu cel mai mare focar de infectare cu COVID din Germania, așa că a fost nevoie de restricții suplimentare.

Totul a plecat de la un focar imens de COVID-19 care a apărut în abatorul Tonnies, în care sunt angajați aproximativ 2.000 de români. Cifrele au fost confirmate și de autoritățile române.

"Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de către oficiul consular, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana şi alte bunuri de strictă necesitate. În acest context, consulul general al României la Bonn s-a deplasat, la data de 18 iunie, la sediul companiei în cauză pentru clarificări cu privire la situaţia lucrătorilor români. Reprezentanţii companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetăţeni români”, a transmis, MAE, prin intermediul unui comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel