Germania reactivează încă o centrală pe cărbune pentru a economisi gaze

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Germania repune în funcţiune o altă centrală de rezervă pe bază de cărbune săptămâna viitoare, încercând să economisească rezervele de gaze pentru iarnă, informează dpa.

Centrala Heyden din Petershagen, în apropiere de Hanovra (vestul Germaniei), este programată să revină pe piaţă din 29 august până la sfârşitul lunii aprilie anul viitor, a anunţat luni operatorul Uniper.

Germania intenţionează să elimine treptat producţia de energie pe bază de cărbune cel târziu în 2038. Dar războiul din Ucraina şi perturbările care au urmat pe piaţa energiei au determinat reactivarea unor centrale. Din 14 iulie, un regulament a permis centralelor pe cărbune din aşa-numita reţea de rezervă să fie complet reactivate pentru a ajuta la economisirea gazelor.

Centralele de rezervă produc energie electrică numai atunci când este necesar pentru a asigura stabilitatea reţelei.

Cu o capacitate de 875 de megawaţi, centrala Heyden, care a început să funcţioneze în 1987, este una dintre cele mai puternice centrale electrice pe cărbune din Germania, potrivit Uniper.

La începutul lunii august, centrala Mehrum din Hohenhameln, deţinută de grupul energetic ceh EPH, a fost prima centrală pe cărbune repusă în funcţiune.

Mai multe centrale pe cărbune care au fost plasate în rezervă urmează să fie repornite săptămânile următoare în contexul fluxurile reduse de gaze importate din Rusia.

Gazele reprezintă cea mai mare parte a sistemelor de încălzire a locuinţelor din Germania.

Consumatorii din Germania au fost anunțați că prețul gazelor se va dubla de la 1 octombrie: "Pasăm scumpirile la clienți"

 

În Germania, furnizorii de energie anunţă că preţul gazelor naturale va creşte cu peste 100% de la 1 octombrie. Majorarea este inevitabilă pe fondul cheltuielilor suplimentare de sute de euro la achiziţiile de gaz, argumentează companiile. Reprezentanţii furnizorilor avertizează că situaţia este tensionată şi ar putea urma şi alte scumpiri. 

Clienţii RheinEnergie, un mare furnizor de energie cu sediul la Köln, vor plăti cu 116% mai mult pentru gazele naturale de la 1 octombrie. "Din pricina costurilor suplimentare, de peste 700 de milioane de euro la achiziţiile de gaz, nu avem de ales. Pasăm scumpirile la clienţi", a spus un reprezentant al companiei.

Creşterile de preţ, deşi semnificative, nu includ taxa ce va fi aplicată de stat tuturor consumatorilor de gaze naturale de la 1 octombrie. Aşa numita "gas price umlage" este menită să împartă costurile suplimentare pentru înlocuirea gazului din Rusia între toţi utilizatorii şi să prevină insolvenţa în rândul furnizorilor, afectaţi de scumpirea importurilor de gaz.

Germania stochează gaze, dar nu se știe dacă va fi suficient

 

Şi alţi furnizori de bază lucrează la noi tarife. Preţurile la gazele naturale pentru clienţii finali vor continua să crească. Pentru moment nu ne aşteptăm la o ameliorare a situaţiei pe pieţele de energie, transmit, de pildă, furnizorii din capitala bavareză Munchen. O problemă este că preţul gazelor naturale creşte constant de luni de zile, explică aceştia.

 

O companie municipală de utilităţi se aprovizionează cu gaze pentru clienţii săi cu unu până la trei ani în avans. Cu cât materia primă este achiziţionată mai din scurt, cu atât creşterile de preţ sunt mai drastice. Între timp, potrivit preşedintelui Agenţiei Federale pentru Reţele, Klaus Muller, instalaţiile de stocare a gazelor din Germania sunt pline în proporţie de peste 73%.

Prezent la un summit al gazului, găzduit la Wiesbaden, Muller a arătat că situaţia este semnificativ mai bună decât în ultimele săptămâni şi luni. El şi-a exprimat încrederea în atingerea obiectivului de umplere a instalaţiilor de stocare a gazelor naturale în proporţie de 75% până la 1 septembrie. Cu toate acestea, din punct de vedere al Agenţiei Federale pentru Reţele, situaţia rămâne tensionată, deoarece Rusia livrează doar aproximativ 20% din volumul de gaz garantat prin contract, a declarat Muller.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel