Germania. O româncă, de la femeie de serviciu la o primărie. Cristina luptă pentru a face o imagine bună conaționalilor săi

Germania. O româncă, de la femeie de serviciu la o primărie. Cristina luptă pentru a face o imagine bună conaționalilor săi
Germania. O româncă, de la femeie de serviciu la o primărie. Cristina luptă pentru a face o imagine bună conaționalilor săi

Munca serioasă dublată de empatie și atenție pentru cei din jur sunt valorile cu care și-a cucerit alegătorii Cristina Seeger, consilier la o primărie din Germania.

A fost profesor în România și emigrând a fost și femeie de serviciu, ca apoi să facă două facultăți. Acum e funcționar public și a înțeles perfect că menirea omului din administrația locală este să aducă un plus de valoare în comunitate, prin serviciul oferit cetățenilor, relatează Știrile PRO TV. În Germania, decidenții se așează la aceeași masă, indiferent de orgolii sau culoare politică, și lucrează vizionar, pentru binele localnicilor.

Principala piață din Ingolstadt are atât clădirea vechii primării, cât și un sediu nou și modern, cu alte două corpuri construite în ultimii ani. De la una dintre ferestre ne face cu mâna Cristina Seeger, funcționar public, angajată la Departamentul Financiar.

Face parte dintr-un grup mic, care se ocupă cu toate problemele financiare în relația cu cetățenii, de la somitățiile pentru neplata dărilor, pentru companii și persoane fizice, până la proiecții de buget, pentru diverse programe municipale. Consideră că are o meserie ușoară, cât timp în adiministratia din Germania totul merge ca pe roate.

„Totul e să fii parolist, să fii un om corect. Și trebuie să ai o pornire interioară”, spune Cristina Seeger, consilier pentru migranți, Primăria Ingolstadt, conform sursei citate.

 

Cristina a ales să facă în plus și muncă voluntară

 

Așa că dincolo de slujba de la primărie, Cristina a ales să facă în plus și muncă voluntară, a fost aleasă, prin vot, să fie consilier în comitetul pentru migranți al orașului. E o structură relativ nouă, înființată în urmă cu patru ani de primărie pe lângă consiliul local. Cum la Ingolstadt aproape jumătate din populație este reprezentată de migranți, autoritățile au considerat că aceștia au un covant de spus, în comunitate, iar cei șase consilieri pentru migrație, printre care și Cristina, lucrează probono pentru că mesajul migranților și nevoile lor, să fie cunoscute, la primărie. E la al doilea mandat și lucrează să schimbe în bine imaginea românilor din Germania.

Susține că nu îi este greu să convingă autoritățile germane despre bunele intenții ale muncitorilor români, cât pe conționalii ei, zona. Și-a promovat candidatura de consilier pentru migrație, pe rețelele de socializare și așa a aflat, cu uimire, cum gândesc unii dintre ai noștri, stabiliți mai recent în Germania.

„Îmi spuneau că ce se dă dacă mă votează, mici, o bere? Eu cred că românii trebuie să scape de mentalitățile astea învechite…”, mai spune Cristina.

 

Cristina povestește că ar fi ajuns pe străzi, dacă nu o ajuta o prietenă

 

A emigrat de la Agnita, imediat după Revoluție, pe când s-a îndrăgostit de un saș de la Sibiu. Avea doar 20 de ani și era profesor suplinitor de limba română, repartizată la o școală, de la țară, în județul Sibiu. Relația cu tânărul saș s-a destrămat rapid în Germania, iar Cristina povestește că ar fi ajuns pe străzi, dacă nu o ajuta o prietenă.

A ajuns să muncească femeie de serviciu, la o firmă, și susține că nu îi este deloc rușine să povestească acest aspect, ca apoi să facă două școli la Ingolstadt, de management și finanțe, înainte să lucreze la primărie. A lucrat în diverse companii private și a uimit-o cum se construiește această țară pornind de la parteneriatul public privat pus în slujba comunității locale.

„Înainte să fiu la primărie, am lucrat asistent la un birou de arhitectură și aici toți lucrează pentru binele comunității, au loc întâlniri cu arhitercții, inginerii, totul se face coerent…”, mai spune Cristina Seeger.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy