Franţa. Sute de poliţişti au protestat împotriva acuzaţiilor de violenţă şi rasism

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură sputniknews.com
Sursa foto: captură sputniknews.com

Peste 200 de poliţişti s-au adunat vineri seara în faţa sălii de concert Bataclan din Paris, loc simbolic, unde pe 13 noiembrie 2015 au avut loc atentate, pentru a protesta împotriva acuzaţiilor de violenţă şi rasism la adresa profesiei lor, transmite sâmbătă AFP.

Câteva zeci de dube, motociclete şi maşini au blocat strada din faţa sălii de concert. Îmbrăcaţi civil sau în uniformă, cu arma la centură, poliţiştii au depus în tăcere mai multe perechi de cătuşe pe trotuar, după care au intonat imnul naţional în semn de protest.

„Respingem acuzaţiile de violenţă şi pseudo-rasism”, a declarat un participant care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Este greu să înţelegem cum de am fost aclamaţi în momentul atentatelor, în timp ce astăzi suntem arătaţi cu degetul”.

 

„Vor să ne ia dreptul de a folosi manevrele de strangulare”



În atentatele din 13 noiembrie 2015, doi poliţişti au fost primii care au intervenit la Bataclan, unde au murit 90 de persoane, şi l-au ucis pe unul din atacatori.

Totodată, protestatarii au denunţat lipsa de susţinere din partea ministerului lor.

„Ierarhia noastră ne lasă baltă pe străzi”, s-a plâns un ofiţer de poliţie. „Ne cer mult, nu ne oferă mijloacele şi apoi ne scuipă. (...) Vor să ne ia dreptul de a folosi manevrele de strangulare, dar care este alternativa? Dacă o aplicăm, este pentru că persoana în cauză nu este foarte docilă”.

 

Christophe Castaner se confruntă cu nemulţumirile poliţiştilor



După discursul din 8 iunie, în timpul căruia a anunţat renunţarea la tehnica de arestare prin strangulare, ministrul de interne Christophe Castaner se confruntă cu nemulţumirile poliţiştilor, care nu au ezitat să iasă în stradă pentru a protesta. Mai multe mitinguri au avut loc în ultimele două săptămâni în Franţa, în special la Paris, în faţa Arcului de Triumf şi în cartierul de afaceri La Défense, în timpul cărora poliţiştii au pus jos cătuşele ca protest simbolic.

Tot vineri, în timpul unei deplasări, ministrul francez de interne a insistat asupra „respectului” datorat poliţiştilor, pe care i-a asigurat de sprijinul său.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel