Franţa. O femeie transgender, născuta bărbat, nu poate fi mama fiicei sale

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
transgender_franta
transgender_franta

Unei femei transgender din Franţa, născută bărbat, Curtea de Casaţie din Paris i-a refuzat statutul de mamă a unei fetiţe pe care a conceput-o. Justiţia e de părere că doar una din menţiunile "părinte biologic" sau "tată" îi pot fi recunoscute respectivei.

 

"Avem o justiţie înlemnită şi imobilă" a denunţat femeia transgender, pe nume Claire. Mai ales că în luna iunie, avocata generala a Curţii de casaţie se pronunţase în favoarea recunoaşterii statutului de mamă.

Potrivit france24.com, povestea este destul de complexă. Claire, azi în vârstă de 51 de ani, care s-a născut bărbat, a fost recunoscută de starea civila ca femeie în 2011. Trei ani mai târziu, in 2014, Claire îi face un copil soţiei sale Sophie. O concepere posibilă întrucât pe vremea aceea Claire nu fusese încă operata şi deci mai dispunea de aparatul genital masculin.

De când i s-a născut copilul, Claire, care între timp a fost operata, pretinde la dreptul de a fi recunoscută ca mamă a fiicei sale. Confruntată cu un vid juridic, justiţia i-a propus fie statutul de tata, fie să-şi adopte propria fiica pe post de a doua mamă.

Într-o decizie din 2018, Curtea de apel din Montepellier i-a acordat lui Claire statutul de "părinte biologic". Statut inedit, mai exact inexistent în dreptul francez care nu recunoaşte decât două categorii: mamă sau tată. Bazându-se pe aceasta realitate, avocata generală a Curţii de casaţie estimase în iunie ca actul de naştere al copilului trebuie să ia în consideraţie realitatea stării civile a fiecăruia dintre părinţi. Dacă lui Claire justiţia i-a recunoscut sexul feminin, ea trebuie să figureze în actul de naştere al copilului drept mama. Avizul ei nu a fost însă ascultat, lucru care o împinge pe Claire să facă acum apel la Curtea europeană a drepturilor omului. Afacerea, inedita nu doar în Franţa, va fi reexaminată în faţa Curţii europene a drepturilor omului, transmite france24.com.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel