Franța. Macron propune ''o armată europeană adevărată''

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, este de părere că Europa trebuie să aibă o armată adevărată. 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat - într-un interviu difuzat marţi de postul de radio Europe 1 - că Europa nu va putea să se apere fără ''o armată europeană adevărată'', relatează AFP.

''Europenii nu vor fi apăraţi dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Faţă de Rusia, care este la frontierele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite şi într-o manieră mai suverană'', a pledat şeful statului francez în interviul înregistrat luni seara.

Macron citează, fără să numească, ''puteri autoritare care reapar şi se reînarmează la graniţele Europei''. El face apel de asemenea la apărare faţă de ''China, Rusia şi chiar faţă de Statele Unite ale Americii'', evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară ce datează din anii '80: ''Cine este din aceasta victima principală'', se întreabă el, răspunzând apoi: ''Europa şi securitatea sa''.

UE încearcă să se adapteze unui nou context geopolitic legat de dorinţa preşedintelui american Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel