Franţa. Macron îşi asumă ''în totalitate'' afirmaţiile controversate despre nevaccinaţi: "Sunt mişcat de situaţia în care ne aflăm"

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că îşi asumă "în totalitate" declaraţiile controversate de marţi cu privire la nevaccinaţi.

 

 

Noua declarație vine după ce acesta a spus că vrea să îi "enerveze" pe nevaccinați, acuzându-i pe unii dintre ei că fac din "libertatea lor, care devine o iresponsabilitate, un slogan", relatează AFP, citată de Agerpres. "Putem fi mişcaţi de forme de expresie care par familiare şi pe care mi le asum în totalitate", a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă la Palatul Elysée, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Eu sunt mişcat de situaţia în care ne aflăm. Adevărata fractură a ţării este când unii fac din libertatea lor, care devine o iresponsabilitate, un slogan. Nu doar că ei pun în pericol viaţa altora, dar şi restrâng libertatea altora, şi nu pot să accept asta.

Nu pot permite să înflorească în ţara noastră dezbateri care ar consta în a spune: 'Să nu îi îngrijim în funcţie de alegerile lor'. Nu. Şi am spus-o foarte clar", a adăugat şeful statului francez.

 

Macron îşi asumă ''în totalitate'' afirmaţiile controversate despre nevaccinaţi



El a adăugat că "strategia este simplă: vaccinare, vaccinare, vaccinare" și a explicat că "impunerea de restricţii pentru persoanele care nu sunt vaccinate este o mişcare europeană".

"O spun ferm şi clar: trebuie să o facem pentru toţi compatrioţii noştri care fac efortul să se vaccineze şi care, prin iresponsabilitatea altora, deseori prin alegeri asumate, se contaminează.

Şi trebuie să o facem de asemenea pentru compatrioţii noştri care uneori se lasă prinşi de discursuri obscurantiste, de discursuri ale fricii: nu se protejează, deşi ştiinţa, cercetarea şi excelenţa tehnologică şi productivă europeană le permite asta", a mai declarat Macron.

"Este responsabilitatea mea să trag un semnal de alarmă. Este ceea ce am făcut în această săptămână, pentru ca lucrurile să poată avansa mai rapid", a concluzionat şeful statului francez, scrie Agerpres.


Strategia lui Macron pentru nevaccinați: "Chiar vreau să-i enervez!"

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a confruntat cu o serie de critici, după ce a declarat marţi seara că vrea să-i „enerveze" pe cei care nu sunt vaccinaţi, într-o remarcă tăioasă, care a stârnit reacţii de condamnare din partea rivalilor din opoziţie, cu mai puţin de 4 luni înainte de următoarele alegeri prezidenţiale. 

"Pe cei nevaccinaţi, chiar vreau să-i enervez. Şi astfel, vom continua să o facem, până la sfârşit. Aceasta este strategia", a declarat Macron pentru ziarul Le Parisien într-un interviu publicat marţi seara.

Franţa a instituit anul trecut un certificat verde care împiedică persoanele care nu au un test PCR sau o dovadă s vaccinării să intre în restaurante, cafenele şi alte locuri. Guvernul vrea să îl transforme într-un certificat de vaccinare, ceea ce înseamnă că doar cei vaccinaţi îl pot obţine, relatează Reuters.

„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forţa. Aşa că trebuie să le spunem: de la 15 ianuarie, nu veţi mai putea merge la restaurant, nu veţi putea bea o cafea, nu veţi putea merge la teatru, la cinema...", a spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel