Alertă în Franța! FURTUNA Gabriel face ravagii în aproape jumătate din teritoriul ţării

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Rafale de vânt şi ninsori s-au abătut marţi seară asupra vestului Franţei, primele efecte ale ''puternicei'' furtuni Gabriel, care a dus la restricţii de circulaţie şi la îndemnuri la prudenţă pentru populaţie în aproape jumătate din teritoriul ţării, potrivit AFP.

Circa 20.000 de locuinţe au rămas fără electricitate marţi seara în regiunea Nouvelle-Aquitaine (sud-vest) din cauza furtunii, a precizat compania de electricitate Enedis.

Rafalele puternice de vânt au doborât arbori şi cabluri de electricitate. În departamentul Landes, mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe două locuinţe, un autovehicul şi pe un cablu de înaltă tensiune, în trei localităţi diferite, fără să existe victime.

În zona litorală din sud-vestul ţării, Météo-France a înregistrat rafale de vânt cu viteze de 132 km/h în insula Ré şi la Cap Ferret.

Transportul cu bacul în estuarul Gironde a fost perturbat, mai multe zboruri au fost anulate pe aeroportul din Biarritz, iar traficul feroviar în Bordeaux a suferit întârzieri sau a fost întrerupt.

Circa 20 de curse aeriene au trebuit anulate marţi seară pe aeroportul Paris-Orly, iar SNCF (compania de transport feroviar) a activat planul pentru perioada geroasă. În aceeaşi situaţie se află şi transportul public parizian.

Furtuna Gabriel ar urma să traverseze ţara de la vest la nord-est, pierzând din intensitate.

Autorităţile au lansat un apel la prudenţă în faţa multiplelor riscuri: maşini răsturnate de vânt, căderi de arbori, pene de curent sau perturbarea comunicaţiilor telefonice.

În nordul regiunii afectate de furtună, căderile de zăpadă au luat locul vântului. Primele ninsori au căzut marţi după-amiază în regiunea Bretania, dar zăpezile se vor deplasa spre este devenit mai intense marţi seară şi în timpul nopţii.

"În cele din urmă, trebuie să ne aşteptăm mâine dimineaţă (miercuri) la un strat de zăpadă de 5 până la 10 centimetri în Ile-de-France", a indicat pentru AFP meteorologul François Jobard, din cadrul Météo-France, care s-a referit la o zăpadă ''lipicioasă'' şi un episod mai intens decât cel de săptămâna trecută.

Circulaţia vehiculelor grele este interzisă sau limitată în mai multe regiuni, iar transporturile şcolare vor fi suspendate miercuri, în special în regiunea Hauts-de-France (nord), Burgundia (est) şi în departamentele din vecinătatea Parisului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel