Franța. Familie de români rămasă pe drumuri, adăpostită într-o grădiniță: „Copilul a rămas fără adăpost de când s-a născut“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Din seara zilei de luni, 21 martie, grădinița Renan din Villeurbanne, Franța, va găzdui pe timp de noapte un elev și pe cei doi părinți ai săi. Familia este de origine română.

La trei luni de la ocuparea gimnaziului Cusset, care adăpostea 40 de persoane, colectivul „Renan sans toit“ va prelua grădinița Renan pentru a găzdui o familie de români, rămași fără adăpost.

Un copil de 6 ani, care frecventează școala, și cei doi părinți ai săi vor beneficia de acest răgaz. "Este o familie de români care trăiește de ani de zile pe străzi. Copilul a rămas fără adăpost de când s-a născut", explică Anne-Sophie Huchard, membră a colectivului. "Este o familie foarte discretă și nu reușisem să le identificăm situația. În prezent, ei locuiesc într-o rulotă, fără apă sau electricitate", continuă ea, potrivit Lyoncapitale.fr.

Familie de români rămas pe drumuri, adăpostită într-o grădiniță

 

Obiectivul colectivului este dublu: să permită familiei să petreacă câteva nopți într-un loc cald și să facă presiuni asupra prefecturii, care se ocupă de cazarea de urgență, pentru a deschide noi locuri de cazare. Cu trei școli deja ocupate în Lyon, sistemul de cazare de urgență este saturat. Aceasta în ciuda deschiderii a 500 de locuri suplimentare și permanente în iarna 2021-2022. Pe 16 martie, colectivul a avertizat că, dacă nu se va găsi o soluție, școala Renan va fi ocupată.

„Copilul a rămas fără adăpost de când s-a născut“

 

La școală, copilul și părinții săi nu vor avea doar un acoperiș deasupra capului, ci și un început de sprijin social. "Familia a încetat să mai ceară ajutor de la 115 (numărul de urgență pentru cazare), deoarece credea că nu are dreptul la el. De asemenea, nu știau că au dreptul la monitorizare socială și la AME (n.r. asigurare medicală de stat)", explică Anne-Sophie Huchard. Deocamdată, profesorii sunt cei care vor avea grijă de familie, fiind prezenți pe rând în fiecare seară la școală pentru a întâmpina familia.

La jumătatea lunii martie, colectivul Jamais sans toit (Niciodată fără acoperiș), care se ocupă de elevii fără adăpost, a numărat 77 de elevi care dormeau în stradă în zona metropolitană, dintre care 22 în Lyon, mai scrie presa franceză.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel