Franța e fermă pe poziție: Menține permisul sanitar, pe fondul creșterii numărului de infectări

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Italia. De Paște, certficatele verzi și măștile sunt obligatorii în: restaurante, piscine, hoteluri, trenuri, autobuze. Iată toate regulile
Italia. De Paște, certficatele verzi și măștile sunt obligatorii în: restaurante, piscine, hoteluri, trenuri, autobuze. Iată toate regulile

Perioada de repliere a coronavirusului a luat sfârşit şi în Franţa, epidemia înregistrând o mică relansare autumnală, care nu îi înspăimântă deocamdată nici pe medici şi nici pe guvernanţi, dar îi determină pe aceştia din urmă să rămână intransigenţi în privinţa menţinerii permisului sanitar, relatează AFP.

"Asistăm la o tendinţă ascendentă" a numărului cazurilor legate de COVID-19, a rezumat vineri pe un post de televiziune ministrul sănătăţii Olivier Veran, asigurând că este vorba doar de "un mic puseu, nu de un val epidemic".

După ce de la finele lunii august epidemia de coronavirus ajunsese în Franţa la un nivel deosebit de scăzut, mai ales pe fondul succesului campaniei de vaccinare, acum acest declin a luat sfârşit: "după opt săptămâni succesive de scădere, rata incidenţei a crescut", a subliniat vineri Nicolas Methy, unul din responsabilii Sănătăţii publice din Franţa, într-o întâlnire cu presa.

Această creştere nu este surprinzătoare, întrucât scăderea temperaturilor îi determină pe oameni să rămână în interior şi să închidă geamurile, ceea ce creşte riscurile de contaminare, notează AFP.

"Cu vaccinul poate avea loc o reluare a circulaţiei virusului fără a fi însoţită neapărat de o reluare a spitalizărilor sau la un nivel care să tensioneze sistemele de sănătate", a explicat pentru AFP Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institutul Pasteur şi membru al Consiliului Ştiinţific care ghidează guvernul francez prin pandemie.

Francezii sunt chemați în continuare să se vaccineze

 

Acesta a conchis că este esenţial ca francezii să fie incitaţi în continuare să se vaccineze în cât mai mare măsură. În prezent aproximativ trei sferturi dintre ei sunt vaccinaţi, potrivit AFP.

France Presse mai consemnează că situaţia din Franţa contrastează în continuare cu cea din alte ţări europene, unde epidemia este în plin reviriment, mai ales în est, unde vaccinarea este mai puţin avansată, dar şi în Regatul Unit, care astă vară a ridicat aproape toate restricţiile.

Un alt specialist în virologie de la institutul Pasteur, Jean Claude Manuguerra, a apreciat pentru AFP că "nu trebuie ridicate total barierele şi precauţiile cum sunt permisul sanitar, deocamdată", iar guvernul francez merge pe aceeaşi linie, neascunzând că este foarte improbabil să se renunţe în viitorul apropiat la obligaţia prezentării acestui permis acordat persoanelor vaccinate sau testate negativ pentru a avea acces în diferite locuri, cum sunt restaurantele şi cinematografele.

"Nu este momentul să renunţăm la instrumentele de protecţie când vedem că virusul nu scade", a avertizat Olivier Veran, în timp ce deputaţii francezi au deschis calea spre o extindere a permisului sanitar dincolo de termenul prevăzut iniţial pentru jumătatea lunii noiembrie.

Ministrul francez a mai opinat că nu este "ilogic" să se condiţioneze permisul de o doză de rapel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel