Franța, obligată să plătească despăgubiri către șapte români de entie romă pe care i-a evacuat dintr-o tabără

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, astăzi, Franţa pentru că nu a ţinut cont de consecinţele evacuării unei tabere de romi români în regiunea pariziană, în 2013, şi de situaţia particulară a persoanelor expulzate, relatează AFP.

Şapte români din comunitatea romă au sesizat în aprilie 2013 CEDO, braţul juridic al Consiliului Europei (CoE), în urma deciziei autorităţilor franceze de a evacua tabăra neautorizată în care se aflau de şase luni, la Courneuve, în regiunea pariziană, scrie AFP, citat de News.ro.

În lipsa unor propuneri în vederea unor mutări, reclamanţii au plecat până la urmă să se instaleze provizoriu în altă tabără, fără caravanele lor care, susţin ei, au fost confiscate.

Circumstanţele evacuării cu forţa a acestei tabere şi condiţiile de trai ulterioare ale romilor „nu constiuie un tratament inuman şi degradant”, au hotărât judecătorii CEDO, anunţă Curtea într-un comunicat.

 

7.000 de euro fiecărui reclamant

 

Cu toate acestea, „din cauza unui termen scurt între hotărârea prefecturii şi punerea acesteia în aplicare, nu a existat nicio examinare a consecinţelor expulzării şi situaţiei particulare a reclamanţilor”, precizează Curtea.

Ca atare, Franţa a încălcat articolul 8 - privind dreptul la respectarea vieţii private şi familiale şi a domiciliului - şi articolul 13 - privind dreptul la un recurs eficient - ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

CEDO subliniază că „apartenenţa reclamanţilor la un grup defavorizat social şi nevoile lor specifice este necesar să fie luate în calcul în examinarea proporţionalităţii la care sunt obligate autorităţile naţionale”, ceea ce nu s-a întâmplat în acest dosar.

Franţa a fost condamnată de CEDO la plata sumei de 7.000 de euro fiecărui reclamant - reprezentând daune morale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel