Franța. Lovitură de stat a "vestelor galbene". Reacția ministrului de Interne

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Ministrul de interne francez, Christophe Castaner, a reacţionat joi seara la afirmaţiile unuia din liderii 'vestelor galbene', Christophe Chalençon, care a spus că 'paramilitarii' sunt gata să răstoarne guvernul, informează vineri postul de televiziune BFM TV în pagina sa electronică.

Paramilitarii sunt 'pregătiţi să intervină' pentru a face 'să cadă puterea', a declarat Christophe Chalençon într-un interviu acordat unei televiziuni italiene.

'Este o comedie italiană sau doar un nou delir personal?', se întreabă retoric ministrul francez de interne, reacţionând printr-o postare pe Twitter.

Joi seara, la emisiunea politică italiană Piazzapulita a fost difuzat un interviu cu Christophe Chalençon, care a fost întrebat despre întâlnirea sa cu vicepremierul italian Luigi Di Maio (liderul Mişcării 5 Stele /antisistem/) la 5 februarie. Această întâlnire a provocat o puternică tensiune diplomatică între Paris şi Roma.

Christophe Chalençon a făcut declaraţii surprinzătoare după ce interviul deja se încheiase, iar camerele continuau să înregistreze. Considerându-se ameninţat, el a spus că va merge 'până la capăt cu convingerile sale, pentru că dacă un glonţ va ajunge în capul său, (Emmanuel) Macron va ajunge sub ghilotină', conform BFM TV.

'S-a ajuns la un asemenea punct al confruntării că dacă ei mă ucid şi el va fi mort. Poporul va intra în (Palatul) Elysee şi va demonta totul. Suntem mulţi aşa. Dacă se ating de unul, avem paramilitari care sunt gata să intervină pentru că şi ei doresc ca puterea să cadă', a declarat Christophe Chalençon.

Nu este prima oară când acesta ameninţă cu o răsturnare a puterii, notează canalul media citat. La 23 decembrie, el a spus într-o înregistrare video pe Facebook că 'războiul civil este inevitabil' în Franţa.

'Lansez un apel dlui Macron, dacă nu vrea să se plieze, militarii o vor face. Astăzi este de datoria militarilor să intre în joc pentru a permite înfiinţarea acestui (nou) guvern', afirmase atunci Chalencon.

Înainte de aceasta, la începutul lunii decembrie, el a cerut un 'comandant adevărat' la (Palatul) Matignon (unde se află sediul executivului francez), sugerând numele fostului şef al Statului Major al forţelor armate Pierre de Villiers.

La 2 ianuarie, un alt lider al 'vestelor galbene' , Maxime Nicolle, alias Fly Rider, a prezis o 'revoltă naţională cu arme'. 'Există oameni care se pregătesc să nu mai fie paşnici', a afirmat el, spunând că se sprijină când afirmă aceasta pe mesajele publicate în grupurile 'vestelor galbene' sau pe pagina sa de Facebook.

Mişcarea socială denumită 'vestele galbene' , datorită vestelor de mare vizibilitate purtate de manifestanţi, a apărut cu trei luni în urmă, mai întâi în semn de protest faţă de creşterea taxelor la carburanţi, iar apoi a vizat politica fiscală, serviciile publice şi scumpirea vieţii în Franţa.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel