Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, avertizează Ucraina că ar putea 'dispărea de pe hartă'

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, avertizează Ucraina că ar putea 'dispărea de pe hartă'
Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, avertizează Ucraina că ar putea 'dispărea de pe hartă'

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev avertizează că Ucraina ar putea 'dispărea de pe hartă' și îl desființează pe Joe Biden drept 'un bunic ciudat cu demență'.

Fostul președinte al Rusiei a avertizat astăzi că Ucraina ar putea 'dispărea de pe harta lumii', în contextul în care Vladimir Putin a invadat țara.

Dmitri Medvedev, un aliat al lui Putin, l-a catalogat, de asemenea, pe președintele american Joe Biden drept un 'bunic ciudat cu demență' într-o postare dură pe Telegram.

 

Medvedev a avertizat că NATO 'creează o amenințare reală de conflict mondial și de moarte a unei părți semnificative a umanității'

 

Medvedev a avertizat că NATO 'creează o amenințare reală de conflict mondial și de moarte a unei părți semnificative a umanității' prin trimiterea de echipamente militare în Ucraina și de trupe în țări de pe flancul estic al Europei, precum Estonia și Lituania. 

Avertismentul său vine la doar câteva zile după ce a declarat că Ucraina și Occidentul se vor confrunta cu un răspuns de "Ziua Judecății" dacă vor încerca să conteste militar controlul Rusiei asupra Crimeei. 

Refuzul Ucrainei și al puterilor occidentale de a recunoaște proprietatea Moscovei asupra peninsulei reprezintă o 'amenințare sistemică' pentru Rusia, a declarat duminică fostul președinte, înainte de a declara că Kremlinul va riposta cu forță maximă dacă teritoriul va fi atacat. 

În ultima sa postare pe Telegram, Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat astăzi că invazia Rusiei - și răspunsul Occidentului la aceasta - ar putea însemna că 'Ucraina va pierde rămășițele suveranității statului și va dispărea de pe harta lumii'.

Medvedev a adăugat: "NATO continuă, contrar logicii și bunului simț, să se apropie de granițele Rusiei, creând o amenințare reală de conflict mondial și de moarte a unei părți semnificative a umanității", conform Daily Mail.

 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că 'sarcinile' militare ale Rusiei în Ucraina depășesc acum regiunea estică Donbas

 

Lavrov a mai spus că obiectivele Moscovei se vor extinde și mai mult dacă Occidentul va continua să aprovizioneze Kievul cu arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA.

'Asta înseamnă că sarcinile geografice se vor extinde și mai mult de la linia actuală', a spus el.

Între timp, Medvedev i-a mai acuzat pe liderii UE, care au impus sancțiuni Rusiei, că 'au pierdut complet contactul cu realitatea'. El a spus că aceștia 'îi forțează pe nefericiții ucraineni să își sacrifice viețile pentru a adera la Uniunea Europeană'.

Medvedev a avertizat, de asemenea, că 'europenii obișnuiți vor avea un frig năprasnic în casele lor în această iarnă', după ce Rusia a redus fluxurile de gaz către Europa la începutul acestei luni.

 

Țările UE se străduiesc să reumple instalațiile de stocare cu combustibilul folosit pentru a genera electricitate, a alimenta industria și a încălzi locuințele în timpul iernii

 

El a adăugat că, în urma sancțiunilor paralizante impuse Rusiei de către UE și SUA, acestea 'și-au pierdut investițiile de mai multe miliarde de dolari în economia rusă'. 

Referindu-se la președintele Biden, Medvedev a declarat: 'Faptul că americanii și-au ales președinte un bunic ciudat cu demență, care, uitând de îndatoririle sale, iubește o altă țară mult mai mult decât pe a sa'.

Invazia Rusiei a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de oameni și a distrus orașe, în special în zonele vorbitoare de limbă rusă din estul și sud-estul Ucrainei. De asemenea, a crescut prețurile globale la energie și la alimente și a sporit temerile de foamete în țările mai sărace, deoarece atât Ucraina, cât și Rusia sunt mari producători de cereale. 

 

Medvedev a declarat marți că Rusia va învinge în Ucraina și va stabili termenii unui viitor acord de pace cu Kievul

 

'Rusia își va atinge toate obiectivele. Va fi pace - în termenii noștri', a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram.

Cu o zi înainte, Medvedev a avertizat că Ucraina și Occidentul se vor confrunta cu un răspuns de 'Ziua Judecății' dacă vor încerca să conteste militar controlul Rusiei asupra Crimeii.

'Ziua Judecății să vină foarte repede și dur. Va fi foarte greu de ascuns', a anunțat el, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce un președinte pro-Moscova de la Kiev a fost răsturnat pe fondul unor proteste de stradă în masă. 

Kremlinul a sprijinit atunci și separatiștii înarmați pro-ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei, pe care armata sa i-a susținut de atunci pentru a cuceri regiunile Luhansk și o mare parte din regiunea Donețk, după invazia din 24 februarie.

 

Un oficial ucrainean a sugerat că Crimeea ar putea fi o țintă pentru rachetele HIMARS

 

Comentariile lui Medvedev au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Crimeea ar putea fi o țintă pentru rachetele HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) fabricate în SUA, recent desfășurate de Kiev cu mare efect, în timp ce forțele armate ucrainene continuă să lupte cu trupele lui Putin. 

Anterior, duminică, agenția de știri Interfax l-a citat pe Medvedev - care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei - spunându-le veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial: "Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de țările NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o amenințare sistemică pentru noi. Aceasta este o amenințare directă și explicită, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia”.

Medvedev nu a detaliat comentariile sale, dar a folosit anterior tactica de sabotaj nuclear încercată și testată de Moscova, avertizând SUA și alte națiuni occidentale cu privire la pericolele pe care le implică încercarea de a pedepsi o putere nucleară.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat duminică comentariile lui Medvedev privind Ziua Judecății de Apoi ca fiind o "intimidare" și a declarat că Rusia va fi cea care se va confrunta în cele din urmă cu Ziua Judecății de Apoi, "nu în sens figurat, nu ca un discurs tare, ci la propriu". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel