Fostul președinte brazilian are propria viziune: Zelenski iși dorește războiul, Putin este vinovat, iar SUA și NATO alimentează conflictul

Elena Didila |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul Președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva
Fostul Președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva

Fostul președinte brazilian, gata să ia poziție împotriva lui Bolsonaro în plină campanie electorală.

Tatăl stângii braziliene, Luiz Inácio Lula da Silva, are propria sa viziune clară asupra conflictului rusesc din Ucraina. În plină campanie electorală, gata să se reafirme ca președinte al Braziliei și să fure fotoliul actualului șef al statului Jair Bolsonaro, Lula anunță adevărate șocuri politice interne și internaționale, potrivit .

„Putin și Zelenski sunt amândoi responsabili pentru războiul din Ucraina”, a spus fostul președinte corespondentului ziarului american Ciara Nugent, întâlnit la sfârșitul lunii martie la sediul PT din Sao Paulo. 

Fostul președinte a reiterat dorința de pace, pe care lumea o aclama după doi ani cumpliți de pandemie și de conflictul atroce împotriva Ucrainei. Și în ceea ce privește conflictul din țara est-europeană, Lula l-a criticat pe președintele ucrainean Volodymir Zelenski pentru „spectacolul” al cărui protagonist este, acuzându-l că nu a negociat suficient. 

 

Zelenski acuzat  de Lula că își dorește războiul

 

Lula a fost deosebit de critic la adresa președintelui ucrainean, acuzat de dorința de război, pentru ca altfel, a spus liderul Partidului Democrat Laburist, "ar fi negociat puțin mai mult". 

Fostul președinte brazilian a amintit că „au fost foarte puține discuții” și că „dacă vrei pace trebuie să ai răbdare”. Ar putea să se așeze la o masă de negocieri și să găsească o soluție, este raționamentul lui Lula, care denunță cât de mult nu încearcă nimeni să pună capăt conflictului. 

 

Dar arată cu degetul și spre Statele Unite și Uniunea Europeană, vinovate pentru Lula de alimentarea conflictului. 

"Putin nu ar fi trebuit să invadeze Ucraina. Dar nu este Putin singur. Statele Unite și UE sunt și ele responsabile. Care a fost motivul invadării Ucrainei? Deci Statele Unite și „Europa ar fi trebuit să spună: "Ucraina nu va adera la NATO'. Asta ar fi rezolvat problema", a spus el pentru Time. 

În acest sens, el a subliniat că Statele Unite și Europa au încurajat confruntarea susținând aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și UE, știind că acest lucru ar înrăutăți lucrurile. Fostul președinte al Braziliei ia astfel o poziție echidistantă, fără a rămâne totuși neutru. 

Presat de reporterul Time care îl întreabă ce ar face dacă ar fi președinte pentru a evita conflictul, Lula răspunde: „Nu știu dacă aș fi în stare. L-aș fi sunat pe Biden, Putin, Germania, Macron. Războiul nu este soluția. Dacă nu încerci să o eviți, nu rezolvi lucrurile. Trebuie să insisti, să insisti, să insisti”. 

Părintele stângii braziliene a vrut astfel să se pronunțe pe o problemă de importanță internațională pentru a arăta liderilor lumii cum s-ar putea comporta dacă ar fi reales președinte al Braziliei. Un scenariu este însă posibil. 

În intențiile de vot înainte de alegerile din 2 octombrie, doar cinci puncte de diferență separă actualul președinte de dreapta, Jair Bolsonaro, de Lula. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel