Fost ministru de externe al Rusiei: „Putin are în vizor toată Europa de Est, inclusiv membrii NATO”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul ministru de externe rus, Andrei Kozirev, spune că nu se va putea reveni la discuții serioase cu Rusia până ce aceasta nu va „reveni la normele internaționale”. Într-o declarație pentru Fox News, fostul oficial rus spune că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui menținute până ce liderii ruși încep să acționeze în cadrul normelor internaționale și că obiectivele lui Putin includ toată Europa de Est cu intenția de „a pune presiune, de a ataca și intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.

Andrei Kozirev a fost șeful diplomației ruse între 1990 și 1996, în timpul președinției lui Boris Elțîn. Fostul oficial spune că Occidentul și Rusia vor rămâne în relații proaste până ce „liderii ruși vor începe să respecte normele internaționale”.

„Cred că atunci când Rusia va reveni la a respecta normele internaționale, iar suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei sunt parte a acelor norme, atunci vor dovedi că sunt capabili să respecte legile și intern - și mă refer la un minim de respect pentru drepturile omului, pentru libertatea presei – dar și extern... până atunci, nu există nicio înțelegere (n. red. – între Vest și Rusia), iar sancțiunile trebuie menținute”, a spus Kozirev, conform Digi24.

Fostul oficial rus a avertizat că obiectivele Rusiei includ toată Europa de Est cu intenția de „a pune presiune, de a ataca și intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.

El a spus și că negocierile și discuțiile cu Rusia vor fi dificile, pentru că aceasta practică ceea ce se numește „diplomația prin înșelătorie”. „Nu fac decât să mintă. E incredibil”, a adăugat Kozirev.

 

Despre Serghei Lavrov și Vladimir Putin

 

Kozirev a vorbit pe larg și despre relația sa de lucru cu adjunctul său pe atunci, astăzi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Fostul oficial spune că Lavrov „s-a schimbat radical” de când a devenit șeful diplomației ruse.

„El (n. red. – Lavrov) a fost fratele meu în eforturile noastre diplomatice. Îmi împărtășea viziunile, altfel nu l-aș fi promovat în acea poziție și nu aș fi lucrat cu el”, a spus el despre Lavrov, acuzându-l pe acesta de „degradare morală și profesională”.

„Nu știu de ce face toate astea. Era un diplomat bun și un om bun. Era prietenul meu”, a adăugat Kozirev.

„Am încercat cât am putut să stabilesc relațiile cele mai bune și să pun Rusia acolo unde merită să fie – alături de Europa și Statele Unite, cele mai dezvoltate și mai democratice țări. Mi-am dorit să fim în acel club”, a mai spus fostul oficial, care a deplâns și faptul că Rusia a „ratat inițiativa” democrației, despre care spune că „trebuie apărată în fiecare zi”.

Kozirev spune că Vladimir Putin este de vină pentru ce se întâmplă cu Rusia în această perioadă și spune că dictatorul rus „nu are nicio idee despre ce se întâmplă în lume în afara biroului său de la Kremlin sau în afara buncărului său din pământ unde se ascunde de Covid și de acum, probabil, de bombe nucleare”.

„Habar n-are. A subestimat Ucraina, a crezut că nu există o națiune ucraineană și că nu se vor opune agresiunii rusești. A crezut că Occidentul nu este unit și a subestimat Europa în același fel”, a concluzionat Andrei Kozirev.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel